От доста време се информирам и експериментирам, на 9-тата варка докарах известен баланс на пивоварното си стъкмяване между цена, практичност, компактност. Напоследък в гаража стана топличко по време на биропроизводство, затова пренесох процеса на двора в беседката.
Системата е познатата трисъдова: hot liquor tank - mash/lauter tun - brew kettle (отдясно наляво).
Гвоздеят в моята програма е пералня Роса като mash/lauter tun. При загряване пускам и мотора с перката да върти майша. Така нагревателят не загаря, температурата е равномерна във всеки ъгъл на казана. Вътре монтирах филтър от тръбички с прорези (идеята от J.Palmer/How To Brew), доста добре се представи.
50 л. казани са с изолация да не бяга топлото, но за Росата не стигна, остава за по-нататък.