Не само че би могло, а и се използва.
Има всякакви рефрактомери в директни скали - за мляко, за електролит, за мед, за урина , за какво ли не ...
Правих си експерименти и за мерене на алкохол (ракия) с рефрактомер за захари - таблица за съответствие на показание от рефрактомера в Брикс - към алкохолен градус.
Обаче там има два проблема - първо рефрактивният индекс на алкохола се поменя нелинейно от 0 до около 80, после следва максимум и след него до 100 отново пада. Което значи че в диапазона от 80 до 100 алкохолни градуса ще има две стойности .
(демек 85 и 95 % ще показват все едно и също)
Вторият проблем е че рефрактивния индекс на различните алкохоли е различен , а ракията е смес от много такива - етилов, метилов, висши , естери, алдехиди, фюзелови масла и т.н. и става една неточна работа.
Та ако някой види рефрактомер за алкохол (има такива) да знае че с него ракията няма да може да си я мери точно - ще мери само чист етилов спирт в различни концентрации. Или иначе казано - водка