Питка с бирена утайка

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Питка с бирена утайка

Мнениеот mirix » 11 Апр 2013, 10:07

Филиала на научно изследователския институт на АДПБ -> http://novinar.bg/news/balgarinat-niama ... MQ==.html#
забърка хляб с бирена утайка.
10042013309.jpg

бухна яката слод около няма и час
10042013327.jpg

10042013328.jpg

11042013329.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот mirix » 11 Апр 2013, 10:17

11042013330.jpg

Такааа в крайна сметка
като за научна дейност и невежа в хлебопроизводството
1. бирена утайка около 5-600 гр. - Многооооо е!
2. брашно до добиване на добра консистенция
3. щипка сол , щипка захар, лъжичка олио

Хлебеца е мекичък, има приятен бирено-хмелов аромат и вскус. Първата хапка е много добре , но след 2 и обилното слюнко отделяне има силно горчив вкус.
Нали все пак е научна дейност и направих брутелен тест с бирен хляб.
Опитаха 5 жени и 4 мъже.
3 жени след 2 хапка правят странна физиономия и плюят
1 каза че имало вкус на хляба на баба и и излезе от стаята
1 все още без коментар.

2 мъже , от които единия съм аз ни харесва , но си е силна горчивината
1 опита каза много горчиво , но след като му споменахме ,че е полезно за злъчката си изяде парченцето
1 опита каза мммм след малко се намръщи -"голяма горчилка" и отпи чаша кола
Науната дейност продължава все пак
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот cervesa » 11 Апр 2013, 18:53

Този опит и аз го правих и резултата както и реакциите бяха подобни. :)
По нататъшните изследвания показаха,че утайката трябва да се промива докато се отделят чисти дрожди(мая) и с тях да се заквасва хляба.
Което си е дълъг труд и манипулации и след като си го направил ти е жал да ги сложиш в хляба вместо във следващата варка:)
Затова минахме на по-лесния вариант-слагаме в домашния бирен хляб от готовата (новоотворено пакетче) мая.

Наздраве! :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот victoryvt » 11 Апр 2013, 19:12

Ами който не е прецедил добре след охлаждането ще му горчи.
Освен това къде отиваш ти с 500гр. мая ...
То и 50 е много за един хляб.
Пробвай с 50 гр. утайка и 500гр. брашно и 300гр. вода - ще стане бижу !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот mirix » 12 Апр 2013, 08:36

Викторчо и аз така предполагах , но за науката е тази жертва :). Следващия път
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот daniel.trifonov » 04 Юни 2013, 21:39

Миро, Миро - луда работа с тези 500г мая.
Е добре, че не е била много концентрирана иначе още щеше да остъргваш 'ляба от стените на фурната.
Иначе за опита - браво, трябва да се експериментира.
В края на седмицата и аз ще пробвам с утайката от първичната на третата ми варка, ама както казва Виктор с около 50г
Наздраве Изображение и да внимавате с ядрените опити в кухнята!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот Dejmos » 23 Авг 2015, 17:42

Ентусиазирани от първото бутилиране, с жената решихме да оползотворим част от утайката в една питка.
Втасва, но по-бавно и по-малко от мая за хляб. Да не са били изтощени гадинките след 8 дни ферментация?
Още се пече, ще видим какво ще излезе.

Сложихме 50 гр утайка от Safale S04 с 1 с.л. захар, 0,4 л мляко и 7 с.л. брашно за "стартер" ;). Втаса си добре, но после се забави.
Послето е 650гр брашно, 200 гр олио и 2 с.л. сол. Двукратно месене и втасване, почти като за козунак.

Ако стане, жената ще иска да повтори. Иска да знае може ли и как да съхраним бирената утайка?

А самите дрожди, сухи в пакетче, отворено или не, как ги съхранявате? На опаковката пише сухо и хладно, това нали не значи хладилник? (Сухата мая не се държи в хладилник)

///EDIT

Такааааа, питката не стана. Въпреки обещаващото втасване на утайката с млякото и брашното, след замесване не втаса. След изпичане е плътна и клисава. Но коричката е много вкусна. Определено искаме да ядем питка с подобен вкус. Според вас, кое не е наред? Многото мазнина в тестото, или двете супени лъжици сол?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот damyan_rm » 29 Яну 2016, 18:05

Хммм ... и аз отхесох скромно един битов скандал -" ... тая глупава мая за нищо не става .... " и т.н.

Бях заделил млако утайка с СО4 за подобни експерименти, а пък прескъпата да вземе да сбърка буркана и да хване утайката с лагерните ... верно много мързеливи ... помрънкахме си и зарязахме всичко както си беше в тавата ... но за наша изненда, след 4-5 часа си се беше удвоило чудно и посреднощ пекохме питка ...

Абе то, че стана - стана, на вид даже много си прилича, ама има един леко неприятен послевкус - т.е. май с питка няма да повтаряме ... но да отбележа, че за пица става и е идеално - беше останало колкото за тънък блат и престоя 24ч в хладилника ... та снощи пицата обра овациите ... или пък бяхме просто прегладнели ... незнам :-)

Изображение
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот asenr » 01 Фев 2016, 17:14

Няма начин да не стане. Щом става с дива ферментация, с бирена утайка е още по-лесно. Просто трябва достатъчно търпеливо да изчакате да втаса. А вкусът трябва да има начин да се донагласи. След някой ден и аз ще се пробвам :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот Dejmos » 13 Фев 2016, 20:17

Ние имаме успехи, правихме нклк пъти питка с утайка.
Но има някои особености.
Бирената утайка не е толкова концентрирана, колкото маята на кубче. Ако слагате по рецепта 1 кубче мая (42гр.), бирената утайка трябва да е 2-3 пъти повече.Ние слагаме 100-ина грама.
Другото важно нещо - понякога в утайката има едни люспички, които са много горчиви. Получиха ми се във втората бира. Питката беше вкусна и ароматна, но оставяше леко горчив послевкус. За следващата питка си играх да ги махам - разтворих маята във вода, прецедих и я оставих да се утаи, изхвърлих тежката утайка, прехвърлих в друг съд и оставих в хладилника за ден. Дрождите се утаиха и отлях повечето от водата.
Но така се губи бирения вкус, трябва да се налее малко.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron