Ентусиазирани от първото бутилиране, с жената решихме да оползотворим част от утайката в една питка.
Втасва, но по-бавно и по-малко от мая за хляб. Да не са били изтощени гадинките след 8 дни ферментация?
Още се пече, ще видим какво ще излезе.
Сложихме 50 гр утайка от Safale S04 с 1 с.л. захар, 0,4 л мляко и 7 с.л. брашно за "стартер"
. Втаса си добре, но после се забави.
Послето е 650гр брашно, 200 гр олио и 2 с.л. сол. Двукратно месене и втасване, почти като за козунак.
Ако стане, жената ще иска да повтори. Иска да знае може ли и как да съхраним бирената утайка?
А самите дрожди, сухи в пакетче, отворено или не, как ги съхранявате? На опаковката пише сухо и хладно, това нали не значи хладилник? (Сухата мая не се държи в хладилник)
///EDIT
Такааааа, питката не стана. Въпреки обещаващото втасване на утайката с млякото и брашното, след замесване не втаса. След изпичане е плътна и клисава. Но коричката е много вкусна. Определено искаме да ядем питка с подобен вкус. Според вас, кое не е наред? Многото мазнина в тестото, или двете супени лъжици сол?