Днес контролер утре автомат за майшуване

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот krasinet » 26 Май 2013, 17:12

Здравейте амбициозни пивовари. :D
Имам удоволствието да ви съобщя че е на финалния си път да се роди първия български автомат за майшуване .Който сам ще контролира температурните режими при майшуването, без ваша намеса.Освен това маркова помпа ще циркулира екстракта а зумер и ЛЕД дисплей ще ви информират своевременно до къде е стигнал процеса.Така че ще трябва само да включите апарата да поставите малца и да се наслаждавате на студената бира и мезета а апарата ще свърши почти всичко останало вместо вас.За сега само изваждането на остатъка от малца, поставянето на хмела и охлаждането са ръчен процес.Както и зареждането с вода на апарата.Но обещавам на всички тук живот и здраве да автоматизирам целия процес до колкото е възможно.
Контролера ще е завършен до дни а апарата до две седмици.
Честито
Наздраве.
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот brokenerror » 27 Май 2013, 17:35

Контролера ти ли си го конструираш или ще ползваш готов - АББ, сименс и т.н.??
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот krasinet » 27 Май 2013, 22:27

Мое дело е.Но е върху основата на свободната платформа Ардуино + допълнителна платка към него за управление на нагревателя, помпата и дисплея.Освен това 4-те бутона за управление и термосондата също са закачени за щит-а на Ардуиното.Софта който управлява процеса е моя раработка.Ако има други въпроси и от други потребители ще им отговоря своевременно.
Наздраве
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Май 2013, 17:50

Здравей Краси!
Каква е помпата, която успява да тласка тоя гъсталоч? :roll:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот cervesa » 28 Май 2013, 21:41

Много интересен въпрос.За домашните пивовари ,които варят количества около 20-30 кг .и искат да облекчат процеса наистина е необходима малка помпа за изтласкване на майша.Аз съм пробвал няколко варианта все неуспешни,и продължавам на ръчен режим :D .Американските пивовари имат на разположение в магазините такава помпа ,в момента не мога да постна линк към нея,но работи безупречно .
Наздраве1
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот krasinet » 28 Май 2013, 23:55

Наистина има две американски фирми които предлагат помпи за брюинг.Поне аз толкова открих при елементарно търсене с чичко Гугъл.Може би има и други.Фирмите са March и Chugger.Но за съжаление в България никой не ги предлага и единствения начин да се снабдя с тях е да ги поръчам по интернет от Амазон или Ибей. Но това не ме удовлетворява понеже искам при поръчка, да мога да получа нужната помпа възможно най-бързо. И за това се спрях на помпа Грундфос. Има достатъчно представители на тази фирма в Бг. Намерих подходящ малък модел с 1/2 цол накраиници , бронзов модел който ще ми свърши работа. Лесно се разглобява при нужда от почистване, без да се демонтира напълно. Има дебит от 0,5 м3 на час който за 60 литровия модел който подготвям е напълно достатъчно.
Иначе биха могли да се ползват и други центробежни или мембранни помпи. А защо не и зъбни, винтови или бутални помпи. Въпрос на избор. макар че зъбните и винтовите помпи се ползват за по вискозни течности и са по-скъпи от центробежните.
Имам желанието и дай Боже възможностите след като пусна 60 литровия модел да конструирам мини модел за 20-25 литра , както и микро модел около 5 литра. На този принцип може да се направи практически почти неограничен по обем маштюн-автомат който да се управлява от същия контролер.Само мощността на подгряване и мощността на циркулационната помпа трябва да се съобразят със обема на съда.Мога например на същия принцип на работа да конструирам съд с обем 1м3. Само помпта трябва да е професионална с дебит от няколко м3 на час и подграването ще трябва да бъде с парна серпентина за да може да подгрява такъв обем течност.
Както писах в първия пост мисля да автоматизирам още повече процеса като включа зареждането с вода , с малц , с хмел да става автоматично както и охлаждането и отделянето на освободения от екстракта малц. Но това ще става поетапно.
Имам и проект за 3 съдов модел схемата на контролера на който е завършена но това е план за по далечното бъдеще.
Наздраве
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот cervesa » 29 Май 2013, 08:27

Две допълнения към изискванията за помпата:

1.Не е препоръчително да се използват бронзови части в пивоварството ,тъй като съдържа калай.
2.Семерингите на помпите трябва да издържат до 100*С,т.е в спецификациите на помпата това трябва да е отразено
3.В повечето случаи е препоръчително помпите да са конструирани като самозасмукващи

Наздраве и Успех!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот daniel.trifonov » 29 Май 2013, 11:30

cervesa написа:Две допълнения към изискванията за помпата:

1.Не е препоръчително да се използват бронзови части в пивоварството ,тъй като съдържа калай.
2.Семерингите на помпите трябва да издържат до 100*С,т.е в спецификациите на помпата това трябва да е отразено
3.В повечето случаи е препоръчително помпите да са конструирани като самозасмукващи

Наздраве и Успех!


Да и трите заедно са доста ограничаващи и цената отива много нагоре.
Калая пречи на процесите при производството или на здраето?
Ако ще е центробежна, трябва да е някоя с по-ниски обороти и отворен тип работно колело и желателно да е от някой технополимер за хр. вкусовата промишленост или неръждема.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот krasinet » 29 Май 2013, 18:12

Искате да кажете че германците които са конструирали автомата за майшуване Браумайстер са се объркали като са сложили бронзова или месингова помпа която на външен вид е 1:1 като моята .Само корпуса и е син а моят червен.Аз съм завършил на времето техникум по хранително-вкусова промишленост специалността ми е техник-технолог .След това учих няколко години и във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост.В средното училище изучавахме и практикувахме много задълбочено ремонт на всякакви апарати и инсталации , включително и всякакви помпи.За това смея да твърдя че доста разбирам от помпи.Когато помпата е под нивото на течността в съда към който е монтирана е напълно излишно помпата да е самозасмукваща защото течността упражнява налягане с теглото си върху турбината на помпата и няма начин да се получи въздушен джоб и от там отказ от пълноценна работа.
Колото до калая до колко е отровен говори факта че от векове хората го използват за калайдисване на съдове за храна и не съм чул някой да е боледувал от това.Освен това около 10 години съм бил техническа поддръжка на автоматична линия за производство на метален амбалаж(консервени кутии) за консерваната промишленост и тогава шева на кутиите се запечатваше със композиция от калай и олово.Съвременните автоматични линии за метален амбалаж ползват за целта контактен заваръчен шев със ел.напрежение със висока честота.Но както преди така и сега се използва електролитно калайдисана ламарина която от вътрешната страна се покрива след това със киселинно устойчив лак а външната страна се литографира.
Наздраве
krasinet
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22

Re: Днес контролер утре автомат за майшуване

Мнениеот cervesa » 29 Май 2013, 19:15

Обстойна и компетентна зашита на бронза във пивоварството.Пожелавам успвх на всички новатори и технически грамотни хора в България-доколкото са останали.
Очакваме Първи Български Автомат за Озахаряване на Пивна Мъст-ПБАОП-1.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron