Нашите бири

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Re: Нашите бири

Мнениеот mirix » 19 Май 2013, 22:28

vsd "Бритоса" тръгнаха добре ,но за съжаление зацапаха процепа. вече бирата им е водичка. Е всеки си има собствен вкус, но лично аз предпочитам по плътни горчиви и газирани бири. Тук 2-3 седмици имам проблем с ферментацията, назнам от кладенчовата вода защото е по твърда ли, но пия купешка. Бритос го отписвам, пробвах загорката снощи. Допадна ми след като нялах вътре от моята недоферментирала за вкус. Имах една бутила без захар уж за доливане , ама се беше повтвърдила.Пробвах пиринско, защото бях умалял ли долу горе ми допадна. Шуменското ми е воднисто. Туборг като го преохладят има някакъв неестествен вкус.Онази вече по късното беше избрано кварталното магазинече ,че взех някаква кроненберг ли беше и имало 2 л. "Наздраве". незнам къде я правят за някаква Добричка фирма ама ..... ,че тъй де и таз седмица на купешка ще карам . Продължавам да си търся бирата
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот almus » 07 Юни 2013, 17:39

Английски ейл от следните малцове:
2кг Pale ale
150гр пушен
100гр Abbey malt
150гр Меланоидинов
Хмел Northern Brewer и Fuglles
Дрожди Nottingham ale

Вкусът е ейлов,с изразена горчивина,плътна с осезаемо малцово тяло.Алкохолното съдържание е около 5% според мен/нямам уред за измерване/.Много прилича на Ruddles county.
Технологията на озахаряването е 52гр за 20-на мин. 65гр за 45 мин и около 10мин на 72гр.
Използвам съд с вместимост 9 литра,водата за промиване е около 8 литра.
Прикачени файлове
IMG_2538.JPG
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 07 Юни 2013, 21:03

Екстра е, и интериора се връзва !
Наздраве, и за нови успехи !

Относно технологията, мога само да добавя, че протеиновата пауза е излишна ако ползваш немски малц.
Аз я препоръчвам единствено за българския и за бири с присъствие на пшеничен малц.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот cervesa » 07 Юни 2013, 21:24

Браво на колегата almus.Отлична презентация на пивото-кратко и ясно, с илюстрация.Ще го очакваме на Първия Национален Конкурс за Домашна Бира (viewtopic.php?f=2&t=2585).
Нека и други колеги домашни пивовари споделят техните опити-и успешни и неудачни.Ние сме в началото,правим първите крачки към Крафт Бирата.Нека споделяме и създаваме Обществото!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нашите бири

Мнениеот almus » 08 Юни 2013, 11:11

Наздраве колеги.
Не знаех за протеиновата пауза,следващия път без нея.Малца е немски.
Успех на всички.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Нашите бири

Мнениеот almus » 02 Дек 2013, 14:50

Светъл ейл с охмеляване при бутилирането.Използвах хмел на шишарки Галакси и Голдингс.Основния малц е пейл ейл/английски/и малко печен английси за цвят и аромат.Озахарявам на 66градуса като в края повишавам до 70 гр. за 15-20 мин.До сега не бях охмелявал при бутилирнето и много ми хареса аромата на хмел.Споделете за сухото охмеляване нещо и препоръчайте хмел с цитрусов аромат.Наздраве!
Прикачени файлове
IMG_2809.JPG
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Нашите бири

Мнениеот victoryvt » 02 Дек 2013, 16:49

Хмелът с цитрусов аромат е ...
Цитра !
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_5&products_id=132

Както и всички около нея - Амарило, Центениъл,Симко - американски.
Както и нашият Каскейд от Велинград - CFJ-8

Има ги в магазина всичките.

И пак поздрави за успешната варка.
Относно сухото охмеляване колегата cervesa може книга да напише, контактувай с него.
И един тарикатлък - ползваният за сухо хмел , после отива във фризера и на следващата варка с него вгорчаваш (ползваш го като горчив)
Понеже така и така му е взет аромата без да са пипани алфа горчивите киселини - става идеален за вгорчаване.
По този начин се пести хмел (особено тия американските скъпите). И се взема всичко от него - и аромата и горчивината.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Нашите бири

Мнениеот alvinator » 22 Мар 2014, 02:26

Днес изпих една бутилка (1.5 л...) бира, която е в хладилника от седмица. Не мога да повярвам колко вкусна ми е :D
Следващите бутилки ще отлежат още, ще става все по-добре.

Това е проба от четвъртата ми мини-варка, най-накрая нещо, което спокойно мога да нарека бира. Номерът с "успеха на начинаещия" при мен не се получи, трябваше да упорствам, чета, разпитвам и пробвам отново. Благодарности на всички във форума и на Виктор и Даниел, които ми писаха лично.

Нямам представа какво точно съм направил, съставките са:
пейл ейл (88%), мюних (5%), карапилс (5%), караарома (2%), нортърн брюър (50 мин), фугълс (20 мин), фугълс (7 мин), сладек (7 мин).
озахаряване на 67 градуса 45 мин, 10 мин. на 72, 10 мин.н а 78.
дрожди Нотингам, рехидратирани.
ОG=1.057, FG=1.017
бутилково газиране с тръстикова нерафинирана захар (6 грама на литър).

не е много бистра, но това е последното нещо, което ме касае :D
Прикачени файлове
b1.jpg
b1.jpg (24.62 KiB) Прегледано 12464 пъти
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Нашите бири

Мнениеот dr_slavov » 06 Сеп 2015, 19:08

Най-накрая ще се престраша да покажа първата си варка. Винаги съм харесвал тъмни и високо алкохолни бири. Та затова и първия ми опите беше за Russian Imperial Stout.
Малц
1500 g German - Pale Ale
200 g German - CaraMunich II
200 g German - Melanoidin
120 g German - Carafa II
Хмел
15 g Citra Pellet Boil 60 min
5 g Citra Pellet Boil 30 min
5 g citra Pellet Boil 10 min
Добавих малца към 5л вода на 60С. Падна на 55С и задържах 15мин. Заграване до 67С за 45мин. Загряване до 72С за 30мин. Йодна проба беше ОК след това.
Прецедих без промиване. (Търсих силен екстракт) Варене 90мин.
Мая: Safale - American Ale Yeast US-05. Температура на ферментация около 20С. На 5 ден направих откаляване.
OG 1.074 / FG 1.024 Което предполага алкохол около 6.5%
Какво бих променил при следваща варка. Бих заменил част от Цитрата. Силния цитросов вкус маскира малцовия. Освен това създава впечатление за по друг тип бира. (според мен цитрата най-много подхожда на пшеничена бира)
Прикачени файлове
DSC_0123.JPG
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Нашите бири

Мнениеот cervesa » 07 Сеп 2015, 10:33

Правилно си разбрал,че Цитрата няма място тук-в РИС-а се използват благородни сортове,от Острова.
А и с този екстракт,си малко извън стила.
Предполагам се е получил един добър Кaскадиан ейл(по-известен като black IPA)
Донеси на 3-ти да го пробваме :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron