Екстрактното пивоварене е лесно, но то не е пивоварене - най-малкото защото няма варене с хмел.
Друго си е да си сметнеш една рецепта от няколко вида малц, да си я майшнеш, да прецедиш, да свариш с няколко вида хмел и т.н
Дори и грешки да допуснеш - до сега не знам някой да не е направил бира от първия път и да е хвърлил материала.
Може да има забележки, може да е мътна или да не е този тип който си търсил или пък ефективността ти да е била малка - но си е бира !
И се пие с кеф, понеже е твоя.
Екстрактите са скъпи - 1кг. - 18-20лв. , а за 10 литра бира с 12% екстракт ще трябват повече от 1кг. го дори и 1 да е , 2лв. литъра става бирата.
То затова и екстрактните китове са с 1.5кг. екстракт + от тебе още кило захар. Или поне тези дето са 35 лв. за 20л. бира. А тези от 50 лв. не мисля да ги коментирам
(Толкова ще бъде членският внос за асоциацията на домашните пивовари за една година)
За същото количество бира (10л.) от малц и хмел ти трябват : 2.2кг. малц и 10-20гр. хмел + 6 часа работа.
Но суровините са 3-4лв. , другото е вода, ток и труд. И литър бира излиза като суровина 30-40 ст. (без дрожди, ток,труд)