Stout

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 06 Апр 2013, 11:09

12. PORTER OG-FG %ABV SRM IBU
A. Brown Porter 1.040-52 1.008-14 4.0-5.4 18-35 20-30
B. Robust Porter 1.048-65 1.012-16 4.8-6.5 25-50 22-35
C. Baltic Porter 1.060-90 1.016-24 5.5-9.5 20-40 17-30
13. STOUT
A. Dry Stout 1.036-50 1.007-11 4.0-5.0 30-45 25-40
B. Sweet Stout 1.044-60 1.012-24 4.0-6.0 20-40 30-40
C. Oatmeal Stout 1.048-65 1.010-18 4.2-5.9 25-40 22-40
D. Foreign Extra Stout 1.056-75 1.010-18 5.5-8.0 30-70 30-40
E. American Stout 1.050-75 1.010-22 5.0-7.0 35-75 30-40
F. Russian Imperial Stout 1.075-115 1.018-30 8.0-12.0 50-90 30-40

Това се надявам да ти помогне.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот vsd » 08 Апр 2013, 11:09

Мерси, знам го това, но попадам в 2-3 от тези категории, а и мисля че съставките са по-важни от това да имаш точната начална плътност например. На доста места пише, че препечения ечемик е една от съставките, които правят стаута да е стаут. При мен отсъства рабира се и като гледам, моята рецепта се доближава повече към robust porter. Надявам се да стане добра на вкус и ще опиша доколкото мога какъв е вкуса и аромата.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот Hristo » 08 Апр 2013, 12:33

Vsd, а защо трябва да се вписваме в някакви изкуствени рамки. Нали голяма част от тръпката при правенето на домашна бира е усещането за свобода. Смело създай собствен вид бира, измисли му име и започни да го налагаш! :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Stout

Мнениеот vsd » 08 Апр 2013, 12:46

Хехе, абе не ми се открива топлата вода :) Те хората с години опити са изчистили кои комбинации се получават добре. В случая наистина е все тая дали е портър или стаут, но това да знам какво точно има в различните стилове и кое какъв вкус дава, ми помага да рабирам повече това което пия. Затова толкова се интересувам от разликите. Ще опитам да си намеря обикновен ечемик и перлен ечемик и да ги препека за 15 минути и да направя бира и с тях и тогава ще пиша какви са разликите във вкуса. Между другото си направих нещо като чай от карафа-та. Има много близък вкус и аромат до силно кафе. Мислех че ще има вкус на препечено, но не усетих да има. В тази бира сложих максимума на предписаното количество карафа 2 - 5%. Ще видим дали вкуса няма да е много силен към неприятен. Сега е 3-ти ден ферментация и бълбукането на водния клапан намаля осезаемо.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот victoryvt » 08 Апр 2013, 18:03

За препеения ечемик си прав че е задължителна съставка.
Карафата обаче също е предимно за стаути. (За портър също, но в по-малък процент).
Има едно неприятно нещо в печения ечемик (който ти можеш и сам да опечеш във фурната) - заради прегарянето на люспите има особен вкус на загоряло, който далеч не е перфектен.
Аз лично предпочитам Карафа малц пред Roasted Barley - не случайно на Карафа-та немците първо му махат люспата, та чак после го малцват и горят.

Но , това са "Бели кахъри" :)
Всъщност историята на бирата казва че стаут е = силен Портър. Тъй че ...

И аз се целех в Russian Imperial Stout - пък отидох малко в областта на Barley Wine, ама се изпи с голям кеф.
Последната бутилка без малко да скара cerevesa и жена му :lol:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Stout

Мнениеот vsd » 08 Апр 2013, 18:39

Хехе :)
Между другото по диетичните магазини има перлен ечемик. На него е премахната изцяло люспата и ще пробвам и с него да видим как ще стане. Предполагам че няма да има такива лоши вкусове.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот misho5kov » 28 Окт 2013, 09:46

И моят DRY STAUT e готов, припяването на водния клапан гали ухото....
85% светъл ечемичен малц БГ
13 % CARAMUNICH - TYPE 2
2 % CARAFA - SPECIALE TYPE 2
43 (20) - 53 (20) - 65 (60) - 72(30) - 78 (Pump Up)
Врене 90 мин
хмел NUGET 10.5 % - 80 мин. SAAZ 3,4 % - 10 мин.
IBU - 44
Начална плътност OG-1,050
Крайна плътност FG-1,010 (теоритично)
ABV 5.2 % (очаквано)
Дрожди Nottingham Ale
Първична 7 дни 20 гр./С
Карбонизация - Мед 15 гр./л. 7 дни 20 гр./С
Вторична 14 дни 5 гр./С
Следва дегустация
НАЗДРАВЕ !!!
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Stout

Мнениеот victoryvt » 28 Окт 2013, 11:55

Мишо, 15 гр. на литър ми се вижда много даже и за мед.
Да не взривиш някоя бутилка, че ...
Аз така докато пипна една за капачката и тя излетя нагоре като ракета - боля ме пръста два дена.
Да не говорим какво щеше да стане ако беше горе в къщи, а не в гаража :evil:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Stout

Мнениеот misho5kov » 28 Окт 2013, 16:34

Викторе, изхождам от това, че в меда има около 80 % захари -
Typical honey analysis:
• Fructose: 38.2%
• Glucose: 31.3%
• Maltose: 7.1%
• Sucrose: 1.3%
• Water: 17.2%
• Higher sugars: 1.5%
• Ash: 0.2%
• Other/undetermined: 3.2%
За това реших, че нормално при 10 гр./л захар, от меда трябва да сложа малко повече /да кажем 12 -13 гр./л./
все пак да е добрe газиран Stout -a.
P.S. При използване на няколко таблици от нета ми излиза около 5 гр./л захар за карбонизация 2.0 CO2.
Аз съм слагал на три от варките захар по 9 гр./л. и беше нормално газирана. Може би ще пробвам с 10 гр./л. мед и ще видя какво ще стане.
misho5kov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:12

Re: Stout

Мнениеот victoryvt » 09 Дек 2013, 18:12

Днес отворих един портър от колегата Boarhunter - който е правен по моя рецепта, ама я забравих каква беше.
И много ми хареса.
Както и съответните на Божидар и Митко по време на срещата на 30.11. в Халбите.

Моля "засегнатите" лица да си публикуват точните рецепти с описание кое как и в какви количества са сварили.
Тук в темата за стаут.
(Стаут = силен Портър) - в най-грубо приближение.

Наздраве !

velizar-porter.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron