Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Модератор: Martin

Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот Hristo » 12 Мар 2013, 11:12

Замислих се по повод на плодовата бира, която правя. Измерил съм началната плътност след варенето и от тази стойност ще получа алкохолното съдържание на крайната бира. Но при добавянето на плод във вторичния ферментор аз вдигам нивото на захарите. Това няма как да го отразя при изчисленията, а всъщност би трябвало да оказва влияние върху крайния процент алкохол. Същото е и при белгийския силен ейл, където при вторичната ферментация (а не след нея) се добавя голямо количество захар.
Дали съм прав в разсъждеянита си или пропускам нещо. Или пък измененията в алкохолния процент са пренебрежимо малки?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот victoryvt » 12 Мар 2013, 11:53

Щом добавяш още захар по време на ферментацията - измерването на алкохола е единствения начин.
Изчисляването няма на какво да се опре - защото имаш начална и крайна плътност, но между тях е добавена захар.
Ако можеш да я определиш някакси - може да я добавиш към началната.
Например :
бира с начална плътност 12% Плато ферментира до 3% след което бива бутилирана с добавка на 10гр. захар на литър бира.
10гр. на литър е точно 1 % допълнителна захарност.
Тогава ще имаме начална 13% , а ако крайната не се промени - то алкохолът след отлежаване ще е (13-3)*0.52 = 5.2%
Т.е. за мен газировката с добавена захар така или иначе добавя 0.5% към алкохолното съдържание.

За твоя случай с добавени плодове няма как да се изчисли.

Измерването за съжаление все още не е по възможностите на домашния пивовар, макар че аз работя по домашен ебулиометър с който да мерим поне с точност 0.1-0.2 алкохолни градуса.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот DAHKO » 12 Мар 2013, 14:07

Ако знаеш колко захар си добавил с плодовете, и както е казал Виктор крайната плътност падне до старото си ниво, може да пресметнеш с колко си вдигнал градуса. 100гр. банани имат 12,2гр. захари, които ферментират. Има и 5,4гр. нишесте, но ако не си ги обработил, предполагам то ще си остане неразтворено, така че няма да се отрази крайната плътност. Ако знаеш колко банани си сложил ще докараш сметките до някъде. При портокаловите кори не мога да намеря никъде информация за захарите в тях. Едиственото, което намирам е, че в 100гр. има 25гр. въглехидрати, от които 10,6гр. са фибри, така че остават 14,4гр., от които обаче колко ще ферментират не знам.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот victoryvt » 13 Фев 2014, 15:07

Днес малко търпя критика :)
Допи ми се бира в офиса, и понеже не ми останаха тук никакви мостри се наложи да си купя - Бритос.

Ама нали все гледам да съчетавам приятното с полезното ...

Та ето малко измервания за конкретния екземпляр Бритос с посочени параметри на бутилката :
10.1% Плато екстракт (аз от толкова почвам да варя в казана за сгъстяване, ама нейсе)
4.5% алкохол


Така ...
Вземаме един нов рефрактомер (рефрактометър) , сверяваме го с вода - да показва 0% и мерим Бритоса :
Показва 5%
Напомням че имам качен тук един екселски файл за мерене на плътност с рефрактомер когато има алкохол в материала, та според него - при начална плътност 10.1% Плато и крайно показание на рефрактомера 5% - следва преизчисляване и реалната крайна плътност на Бритоса е 1.9% Плато.

Така ...
Сега да сметнем (10.1 - 1.9)*0.54 = 4.43% алкохол ! Което е много близо до заявеното от тях 4.5%

Тъй че за неверниците - моля : ето ви работещ начин да си сметнете алкохола в бирата - записвайте си началния екстракт преди ферментацията , отчетете крайния след края на ферментацията и си изчислете алкохола :
(начален - краен)* 0.54 = алкохол в об.проц.
Формулата е за % Плато, който ползва SG - има подобна формула друга.

Ако трябва да се доверим на данните от Бритоса - коефициентът 0.54 би следвало да се промени на 0.55 , но ...
Аз малко не им вярвам :)
Та - 0.54 или 0.55 - все пак дрождите не са все еднакви.
А разликата е само 1/100 от алкохолния процент.
Това е и точността на лабораториите ползващи ебулиометър за измерване на алкохола.

А някой съмнява ли се какво е показал пеха-метъра ?
:lol:

Точно така ! Нищо по-различно от 4.5 !
За друго ако ли да не става, но за калибриране на пеха-метър комерсиалната бира е бетон.
Тествайте ако искате и други бири - Болярка и Загорка дават също 4.5 пеха винаги.
Тъмните им версии е възможно да са по-надолу в пехато.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот Boarhunter » 13 Фев 2014, 16:17

В някои форуми добавят 0.2% алкохол от бутилковата доферментация.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот cervesa » 13 Фев 2014, 17:55

Boarhunter,я дай да видим къде и защо добавят алкохол за доферментация?
Досега съм срещал добавяне на алкохол(бърбън),само за накисване на дъбов чипс или кубчета.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот victoryvt » 13 Фев 2014, 19:01

Той има пред вид че се добавя числото 0.2 към изчисления по формулата, а не че се добавя веществото "алкохол".
:D
И ето защо :

Примерно газираш 1л. с 5гр. захар - а този 1л. е бил стандартен ейл с 12% екстракт и е свършил станндартно на 3%
Без добавъчната захар този литър бира щеше да има 9*0.54=4.86 % алкохол
Обаче 5-те гр. захар за бутилковото газиране ако приемем че са изферментирани докрай ще дадат още около 2.5гр. алкохол на литър, което е около 0.2% към първоначално изчисленото 4.86 или 5.06 %
Ще го сметна после точно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дали формулата за изчисляване на алкохола работи винаги?

Мнениеот cervesa » 13 Фев 2014, 20:18

Аха:форуми=формули!
"Пакистан-Афганистан,като стигнем ще видим къде сме!",казваше един старшина в казармата :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron