Реших да си направя експеримент с последната сварена бира (American Pale Ale) и след пет дни ферментация в основния ферментор, при прехвърлянето за вторична ферментация да добавя плод. Тъй като вторичните ферментори са ми два (туба от 6 л и туба от 11 л), приготвих съответно за първия портокалови кори, а за втория - банани. Замразих ги за 36 часа в камерата и после ги сложих в тубите, след което прелях бирата. 24 часа след това наблюдавам засилена активност на маята, което досега не ми се е случвало при вторичната ферментация (даже се чудих дали правилно съм уплътнил въздушните тапи). Предполагам, че плодовата захар е виновна за това. Още повече, че мехурчетата във водния клапан на банановата бира са много повече, отколкото при портокалите. Направо излизат на откоси.
Замислих се и над друга причина - възможно ли е при преливането от основния ферментор в два други ферментора по-голяма част от маята да попадне в единия и съответно там да се наблюдава по-голяма активност?