Естествено нещата пак се закучиха
Като за начало подготвих материалите. Около 1 кг малц другото е 1 кг. смеска ечемик, малц и препечен малц и 6 л. вода.
Загрях водичката сложих малца на 55 гр.
задържах на 52-53 гр 20 мин
55-57 гр -10 мин
вдигнах на 66 държах около 50 мин
72 гр. 10 мин
До тук добре. Понеже започнах неподготвен и с ръчни материали прцедих през сито за брашно и връщах обратно в тенджерата малца. Доливах на около 4-5 мин по 1 л. вода загрята на около 76-77 гр. - също 6 л.
изплакнах по голямата тенжера пресипах мъстта вътре и започнах варката. Завря си пусна пяната след около 10-15 мин сложих горчивия хмел и продължих варенето. Варя си аз варя и по едно време изненада часовника спрял и съм варил бирата 2 часа . Сложих ароматния хмел и поварих още 10 мин. Йодната проба грам не си мръдна цвета след яката варка.
Пак изненада тубата ми от минерална вода е едва 8 л. а бозичката излезе има няма 7 л. Охладих прелях през бинт , защото няма тензухче с фунийката бавно бавно, а през това време се охлажда. На 30-31 гр. сложих дрожди, като преди това ги разтворих за 10 мин в една чашка. И сега потен , няма бира, занесох бутилчицата в мазето и лекинки развих капачката като стисна лекинко да цъска, защото не ми се търсеше иглата за катетър да я боцна и маркучето във водата , но утре сутрин. Утрото е по мъдро от вечерта. И така убих 6 часа, пък да видим като се утаи мътилката дали ще има 5л. бира.
В понеделник ще има и малко мътен снимков материал