След почти година канене най-сетне я сварих

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 10 Мар 2013, 01:29

Естествено нещата пак се закучиха :)
Като за начало подготвих материалите. Около 1 кг малц другото е 1 кг. смеска ечемик, малц и препечен малц и 6 л. вода.
Загрях водичката сложих малца на 55 гр.
задържах на 52-53 гр 20 мин
55-57 гр -10 мин
вдигнах на 66 държах около 50 мин
72 гр. 10 мин
До тук добре. Понеже започнах неподготвен и с ръчни материали прцедих през сито за брашно и връщах обратно в тенджерата малца. Доливах на около 4-5 мин по 1 л. вода загрята на около 76-77 гр. - също 6 л.
изплакнах по голямата тенжера пресипах мъстта вътре и започнах варката. Завря си пусна пяната след около 10-15 мин сложих горчивия хмел и продължих варенето. Варя си аз варя и по едно време изненада :shock: часовника спрял :) и съм варил бирата 2 часа :geek: . Сложих ароматния хмел и поварих още 10 мин. Йодната проба грам не си мръдна цвета след яката варка.
Пак изненада тубата ми от минерална вода е едва 8 л. а бозичката излезе има няма 7 л. Охладих прелях през бинт , защото няма тензухче с фунийката бавно бавно, а през това време се охлажда. На 30-31 гр. сложих дрожди, като преди това ги разтворих за 10 мин в една чашка. И сега потен , няма бира, занесох бутилчицата в мазето и лекинки развих капачката като стисна лекинко да цъска, защото не ми се търсеше иглата за катетър да я боцна и маркучето във водата , но утре сутрин. Утрото е по мъдро от вечерта. И така убих 6 часа, пък да видим като се утаи мътилката дали ще има 5л. бира.
В понеделник ще има и малко мътен снимков материал :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 11 Мар 2013, 10:54

Ето и малко снимков материал.
09032013218.jpg

09032013219.jpg


09032013220.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 11 Мар 2013, 10:57

Йодна проба
09032013221.jpg


прецеждане и охлаждане едновременно
09032013222.jpg

малко закваска
09032013224.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 11 Мар 2013, 10:58

и ето я бозичката
10032013225.jpg


[след около 10 часа в мазето
10032013226.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот victoryvt » 11 Мар 2013, 11:21

Йодна проба - чернее - недоозахарено.
Малцът е бил слаб и не са му стигнали ензими за ечемика.
Ще стане с болярския малц и песен ще пее, ама следващия път.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот DAHKO » 12 Мар 2013, 14:00

Йодната проба е по-добре да я правиш преди маш аута. Ако чернее можеш да удължиш озахаряването и да направиш нова йодна проба след петнайсетина минути примерно, за да видиш дали има промяна. Ако ензимите са били недостатъчни, реакцията ще се забави, но все пак ще протича и би следвало при по-дълго озахаряване да се получи работата. Ако няма промяна и тогава, е по-лошо. Може киселинноста да е била прекалено висока или прекалено ниска, а може и малцът да не е имал почти никакви ензими.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 12 Мар 2013, 15:39

Какво да се прави , като за начало ще се пие шофьорска бира :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот cervesa » 13 Мар 2013, 08:43

Аз обикновено правя две йодни проби -една след 62С пауза и една след 72,ако след втората има проблем удължаван паузата.
Досега не съм имал случай на отрицаъелна проба след 72С,като се има предвид ,че позвам само висококачествен малц ,смятам че е нормално.
Когато позвах домашен малц,се е случвало, но с удължаване на паузата,нещата се оправят.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 13 Мар 2013, 14:33

Здраве да е и жажда да има :)
Иначе си ферментира , тази сутрин я нагледах качва се утайката на горе :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: След почти година канене най-сетне я сварих

Мнениеот mirix » 14 Мар 2013, 10:08

Днес се поизбистри малко:) с 3 пръста утайка
14032013236.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron