Луда пяна (gushing)

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Луда пяна (gushing)

Мнениеот Hristo » 09 Мар 2013, 21:36

Днес беше денят за дегустация на моята първа бира, сварена с измерване на захарността. Дръзко се бях насочил към реплика на белгийската Duvel и, ако щете ми вярвайте, се оказа, че съм се справил страхотно! 17,3 процента екстракт и 8,1 процента алкохол при изключително мека и пивка бира. Ако си набавя съответните бутилки и етикети, мога да направя много пари, като се има предвид, че литър Дювел струва над 12 лева.
Обаче имам следното малко проблемче, т.нар. gushing. При отварянето на бутилката маята сякаш подивя и започна да излиза пяна, сякаш съм отворил шампанско. Веднага налях в няколко чаши, като така успях да спася максимално количество бира. Ако се бях забавил, може би над половината бира щеше да изтече от бутилката като пяна.
Ферментацията траеше 18 дни. При бутилирането захарността беше 1.010, към бутилките бяха добавени 312 г захар за общо 13 литра бира. Въпросната първа бутилка бе отворена 16 дни след бутилирането, като 24 часа преди отварянето бе стояла в хладилник. Маята е Safbrew S33 - 11,5 грама.
Някой може ли да ми помогне с идея – дали това се дължи на инфекция на бирата? Вкусът беше безупречен, към него нямам забележки.
Възможно ли е това да се дължи на твърде кратък престой в бутилката? Или пък има някаква друга причина?
Благодаря предварително за отговорите
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Луда пяна (gushing)

Мнениеот cervesa » 09 Мар 2013, 22:34

312 g захар добавям за 100 л бира!
Как реши ,че трябва да сложиш толкова захар?
Има си калкулатори за това,плюс ръководство колко трябва да е газирана бирата според вида й.

http://www.mashspargeboil.com/achieving ... brew-beer/

Тук може да намериш цялата информация относно карбонизацията на бирата.
Иначе печалбата от бирата ще оттече :lol:
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Луда пяна (gushing)

Мнениеот Hristo » 09 Мар 2013, 22:47

Елементарен въпрос: "Как реши да сложиш толкова захар?" Елементарен отговор: "Така пишеше в рецептата." След което следва кратка справка с въпросната рецепта и.... Мда, там пишело още нещо, ама кой да чете?! Ако ме питаш как така съм сметнал, че тази захар трябва да е в бутилките, след като хората ясно са написали "add to secondary", няма да мога да ти отговоря. Е, нищо де, нямаше да е честно спрямо духа на бирата от първия път да направя перфектния Duvel :) Следващия път ще чета по-внимателно. Сега отивам да си отворя втория, да видим колко ще изтече в мивката... :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Луда пяна (gushing)

Мнениеот victoryvt » 10 Мар 2013, 00:15

1% захар е средата.
На 12л. - 120гр. захар.
И то ако няма никаква остатъчна.
А гашинг аз съм имал на една две бутилки ,които минаха 6 месеца от бутилирането и не всички.
Отделно тия дрожди не са много седиментиращи и затова излизат с пяната.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Луда пяна (gushing)

Мнениеот Hristo » 11 Мар 2013, 10:16

Да, прави ми впечатление, че след отварянето дрождите политат нагоре буквално на парцали.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron