Barley Wine или Russian Imperial Stout - 21% екстракт

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Barley Wine или Russian Imperial Stout - 21% екстракт

Мнениеот victoryvt » 10 Фев 2013, 11:47

След 3 седмици - по рефрактомер 11.5%, което се равнява на 5.1% след корекция поради алкохола.
Алкохол : (21-5.1)*.52=8.3%

Последната седмица се проведе сухо охмеляване с 28гр. Халертау сложени в торбичка от тензух с конец за изваждане.

Снощи го бутилирах с добавка захар за газировка и съм очарован от аромата и вкуса. Сега остава да почакаме още 2-3 седмици и да опитаме напитката на боговете,както наричат Barley-wine-а .

За следващият опит с такава бира няма да чакам 3 седмици. По-скоро - 4 дена главна ферментация и после още седмица вторична без утйките , но със сухо охмеляване.
Малко ми е жал за хмела, защото имам чувството че го губя, но ароматът е жесток.

И, започвам нова варка със следните материали:
1. Царевично брашно 1 кг.
2. Светъл малц Болярка 2 кг.
3. Карамюних 500гр.
4. Карафа 50гр.

В момента разварявам царевичното брашно с 4 л. вода, помогнал съм си и с една чаена л. термостабилна алфа амилаза за втечняване. След завирането и врене около 20 мин. ще охладя с още 4л вода и тогава започвам процедурата по озхаряване с малца.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Barley Wine или Russian Imperial Stout - 21% екстракт

Мнениеот victoryvt » 05 Мар 2013, 17:39

barley-wine-21.jpg
Barley Wine 21% , 45 IBU, 9%alc.


Ей го най-накрая резултата.
След един месец отлежаване в бутилки.
Много добре влиза. Горчивината е поомекнала, малцовият характер се е подчертал, алкохолът се усеща веднага.
Пяната стои устойчиво на тънък слой като при наливане е доста голяма и пада чак след 2-3 мин.
Леко сладни, иска силно мезе обаче.

Беше добре оценена и от един небългарски дегустатор :) , който не вярва да пита Дидо.
Ще чакам да видя и оценки от всички които я опитаха на срещата в Трявна.


Иначе като грешка виждам цвета - трябваше да е по в кафявата област , а не толкова тъмен.
За следващ опит, ако някой тества рецептата - да се намали Карафа-та от 200 на 100 или 150 гр. , а може да се увеличи малко карамюних-а
Примерно :
1.Светъл пилс-малц Вайерман - 2кг
2.Мюнхенски - 700гр.
3.Карамюних - 400гр.
4.Карафа тип2 - 100гр.
5. Царевичен грис 750гр.

Драй-хопинга дава чудни резултати, но иска и отлежаване, при първите тестове на две седмици в бутилки беше малко неестествен вкуса.
Сега обаче разцепва !
Хем горчи, хем не е натрапчиво.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Barley Wine или Russian Imperial Stout - 21% екстракт

Мнениеот victoryvt » 10 Дек 2013, 11:16

Колеги, малко да пораздвижим страстите - някой няма ли да се пробва на висшия пивоварски пилотаж - Барли уайн !

Малко препоръки :

Начална захарност (екстракт) поне 20% ! Постига се с много зърно, и малко вода за промиване. Може и с добавяне на малцов екстракт, декстроза и др.
Тарикатлъка е да се получи по класическата технология от зърно само.
Варенето е с голямо изпарение за сгъстяване и постигане на вкус. Обикновено над час и половина.

Дрожди ! - Трябва да могат да ферментират при висок алкохол - Нотингама стават, проверено е. Другият вариант са винени дрожди за шампанско - ферментират и над 17% алкохол, лабораторно до 21% !

Дозата на дрождите ! Трябва да е съразмерна на началната захарност - при 21% начална трябва да се сложат поне 2 пъти повече, а по чужди форуми - до 4 пъти повече. Което предполага и правенето на стартер.

Аериране ! Ако може с чист кислород, в краен случай с помпичка за аквариум, а в още по-краен - яко друсане и то няколко пъти.

Температура - 19-20гр., може и по-висока. Но под 19 в никакъв случай.

Време за ферментация - поне две седмици и да се следи падането на екстракта.

Охмеляване - над средната норма, а за американския вариант - доста - 40-70 ИБУ.
Допуска се и сухо охмеляване.

Цвят - не прекалено тъмен както е при стаута. По-скоро тъмнокафяв до медно-червен.

Отлежаване - дълго и на топло.

_________________________________

Айде, да видим има ли смелчаци.
Гарантирам ви пълно удовлетворение след постигнат успех в този стил.
Препоръчвам да не се хвърляте на големи количества, защото тази бира не е за всекидневна употреба. Но много добре се връзва с дебело мезе и по време на февруарски студове.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Barley Wine или Russian Imperial Stout - 21% екстракт

Мнениеот cervesa » 10 Дек 2013, 22:54

А резултата за дегустация-не по-рано от 10.12 .2014 г.Преди това е несериозно!
Аз имам в момента Russian Imperial Stout-на 9 месеца-едва сега започва да развива комплекса.А Barley wineбез отлежаване в дъбово буре е нонсенс.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron