Започвам загряване на 6,4л. вода с начална температура
18:20 – 60 C – 15 мин. ( добавям 1,65 кг малц pale + 0,5 кг малц печен на фурна на 80гр. за час + 120 гр. за пол.час. Общо малц 2,15 кг. Съдът ми е около 13 литра.
18:35 – 67 С - 45 мин. ( нужни са около 5 минути да се вдигне температурата до 67 С, тук започвам да гоня Бета амилазата ). За първи път се опитах да да си направя стартер, понеже първия път при първоначалната ферментация нямаше бълбукане. В буркан от 570 мл , сложих 1 лъжица супена със захар и една лъжица мед, като преди това кипнах водата и я изчаках да изстине до 25 градуса като сложих маята 3,66 гр.
19:25 – 73 С – задържане около 20 – 30 минути ( също са нужни 4-5 минути за покачане на температурата, тук започва алфа амилазата ). Задължително йодна проба.
20:00 Прецеждане ( аз го правя в една тава със решетка отдолу, малко първобитна работа ама не сме професионалисти и там е тръпката ).
20:20 Завиране на вода 8,1 л. Този процес продължава около 30 минути при мен. Измерване с хидрометър мъста. Желателно е да е над 12 % захарност. Моята беше значително под тази граница около 9 % но така или иначе аз не гоня висока алкохолност.
21:00 Завиране на мъста и постепенно добавяне на прецеденото количество.
21:15 Добавяне на Горчивия хмел 8,67 гр. Този път сложих по малко защото първия път беше малко по горчивка бирата.
22:05 Добавяне на ароматен хмел 2,2 гр.
23:00 Започване на охлаждане. В два големи легена слагам тенджерата и я прехвърлям от леген в леген.
23: 25 Слагане на стартера. във ферментатора и наливане на изстиналата мъст и енергично разбъркване. Преди това хубаво измиване на бутилката. Както ви описах по рано в стартера сложих захар и мед без да премеря количество. На втория ден таза започна да ври тая мъст че мъста започна да излиза през въздушния клапан, затова се наложи да сложа леген под ферментатора.
Изчкване 80 часа докато приключи първичната ферментация, измерване с хидрометър мъста и бутилиране. Това забравих да направя, така че не знам какво имам бутилирано в момента. След 2-3 седмици ще кажа дали се е получил моя ale.
Ще ме извините още съм много зелен и обясненията ми са малко непрофесионални, но ако имате въпроси не се колебайте.