Е как ще е 6.6% и с варене ще го докараш до 12 !
То трябва да се изпари половината вода. (Ти имаш опит , аз знам
- оная първата в тендежарата миналата година по това време)
При мен поне досега за да изкарам 12% краен екстракт съм започвал варенето от около 10-10.5 като изпарявам около 1/6 (започвам с 30л. на 10 и финиширам с 25л. на 12 грубо казано)
Сега в тенджерата е - започвам с 12 на 10 и финиширам с 10л. на 12 (0.1*12=0.12*10)
Ако започне с 16л. на 6.6% и изпари 1/6 от 16л което е 2.7л. ще има на края на варенето 16*0.066/(16-2.7)=0.079 или 7.9% ай да го закръглим на 8 , ама е далеч от 12.
За да докара 12% от 6.6 трябва да изпари : 16-8.8=7.2л. вода
т.е. ще има 8.8л. бира с 12% ако е почнал с 16л. и 6.6%
Има загуба на екстракт някъде и според мен е или бързо промиване или канал в триците през който е минавала просто водата, или зърното е било прекалено едро или нещо не е доозахарено или просто е сгрешил в килограмите. На мен ми се е случвало да сбъркам с 1 кг. и после се усетих чак като размесих, защото си знам гъстотата в тенджерата.