Бира с мед

Модератор: Martin

Бира с мед

Мнениеот Hristo » 25 Фев 2013, 18:59

Вчера реших да си сваря червен ейл, но явно нещо съм объркал пропорциите и при промиването плътността ми беше само 6,6 % (от целеви 12,2). Тъй като никак не обичам слабоалкохолни бири, реших да вдигна екстракта, но вместо със захар - с мед. Отворих един буркан истински домашен мед и сложих 10 минути преди края на варенето около 8% от теглото на малца. По този начин екстрактът се качи до 11,2%. До няколко седмици ще докладвам какво се е получило и дали медът е оставил някакъв аромат.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Бира с мед

Мнениеот victoryvt » 25 Фев 2013, 20:23

То има такъв стил даже.
А защо ти стана слаб екстракта ?
Опиши суровините да видим къде е заровено кучето.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бира с мед

Мнениеот Hristo » 26 Фев 2013, 00:10

Най-вероятно, защото дозирах водата като за тъмна, а не като за светла бира.
За 16 литра готова бира сложих следното:
10 литра вода + 13 литра за промиване
1600 г мюнхенски
960 г пилзенски
80 г карамюних
520 г меланоиден
Майшуване: 1 пауза от 25 мин при 50 градуса, 2 пауза 30 мин при 62 градуса и 3 пауза 40 мин при 70 мин
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Бира с мед

Мнениеот victoryvt » 26 Фев 2013, 10:29

Хм, няма грешка в сметките.
3.16 кг. малц теоретично ще дадат 2.37кг. екстракт.
Да речем че са дали 2кг. - за 16л. бира се получава 2/16=12.5%
Явно някъде другаде е проблема - мелене , прецеждане.
Да не си прибързал с прецеждането или пък да не се е озахарил добре материала ?
Чудна работа - половината екстракт го няма.
А грешка в тегленето да е станала ? Понякога човек се обърква ...
Както и да е, бирата пак ще стане.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бира с мед

Мнениеот hellreiser » 26 Фев 2013, 10:35

След промиване е напълно нормално екстракта да е 6.6%, даже и по-малко. По-важното е след варене колко е. Ако след варене е бил толкова, то значи си варил почти чиста вода или въобще не се е стигнало да варене( имам в предвид интензивно врене - темп около 94-95 градуса)
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Бира с мед

Мнениеот victoryvt » 26 Фев 2013, 11:12

Е как ще е 6.6% и с варене ще го докараш до 12 !
То трябва да се изпари половината вода. (Ти имаш опит , аз знам :D - оная първата в тендежарата миналата година по това време)
При мен поне досега за да изкарам 12% краен екстракт съм започвал варенето от около 10-10.5 като изпарявам около 1/6 (започвам с 30л. на 10 и финиширам с 25л. на 12 грубо казано)
Сега в тенджерата е - започвам с 12 на 10 и финиширам с 10л. на 12 (0.1*12=0.12*10)
Ако започне с 16л. на 6.6% и изпари 1/6 от 16л което е 2.7л. ще има на края на варенето 16*0.066/(16-2.7)=0.079 или 7.9% ай да го закръглим на 8 , ама е далеч от 12.
За да докара 12% от 6.6 трябва да изпари : 16-8.8=7.2л. вода
т.е. ще има 8.8л. бира с 12% ако е почнал с 16л. и 6.6%
Има загуба на екстракт някъде и според мен е или бързо промиване или канал в триците през който е минавала просто водата, или зърното е било прекалено едро или нещо не е доозахарено или просто е сгрешил в килограмите. На мен ми се е случвало да сбъркам с 1 кг. и после се усетих чак като размесих, защото си знам гъстотата в тенджерата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бира с мед

Мнениеот hellreiser » 26 Фев 2013, 12:17

Може,може, точно от опит казвам. Аз изпарявам около 20-30% обикновено, а съм имал и няколко необикновени изпарения. Не ми е под ръка тефтера иначе мога да подкрепя и с цифрови данни. Ясно е , че има проблем някъде и аз по-скоро към смилането се насочвам като проблем. Но пък ако е изкарал 6.6 след варене кво става, не половината ами 98% от екстракта го няма :(
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron