Здравейте колеги любители на БИРАТА.
За да не пускам нова тема, ще ползвам тази на колегата. След малко четене, посещение при Виктор и ей го на почна се. Първият опит е светла на начинаещия. 4кг светъл български малц с 12л вода на 51-53 градуса за 15мин, после 45мин на 65-67 градуса, загряване до 72гр и тук 10мин, след което йод - грам промяна в цвета няма. Загряване до 77-78гр и почивка на огъня. Предварително 16л вода и раздвижих молекулите на 78гр. Прехвърлих озахарения материал в лаутертюна и прецеждането мина доста добре и бързо поне според мен. Варене час и половина, като първия хмел го забравих малко, на 20 минута, ама затова сложих май повечко - 35гр Northern Brewer, 15 мин преди края 10гр Centennial и 1гр ирландски екстри. Охлаждане до 25гр в два отделни съда и цедене с тензух - ей много гняс отпадна. По това време заредих и буркана с около 200мл вода, 100мл от материала и лъжица захар. Завиране, охлаждане до 25гр и поръсване с 10гр Nottingham Ale. Плътности преди варене 10.5, след варене около 13гр с отчитане на температурата. Крайно количество като литри около 18л, разпределено в две 11л туби. Стартера беше бухнал доста, разбърках го и поравно в двата съда. До тук всичко беше много добре, но след половин час в тубите се появиха някакви парцали - по средата на снимката.
- малко лоша
Що е то не знам, ама както каза Виктор ще се изпие, само да стане. А ето ги и двете тубета.