Дебелата бира иска и дебело мезе !
Ето какво се пече в момента във фурната :
(отбелязвам само че тавата ни е доста голяма и затова и продуктите са много) :
1. Свински гърди - 2кг. като половината са с ребра, другата половина само месо и то доста шарено.
2. Голяма зелка и половина от бидона с киселото зеле.
3. Подправки - червен и черен пипер, малко кимион, дафинов лист.
Зелето го нарязвам на дъска като първо разделям зелката на няколко големи части и ги измивам на течаща вода, за да се обезсолят и да не са толкова кисели.
Обърквам го в тавата с червен и черен пипер, малко дафинов лист и добавям около литър и нещо вода.
Всичко това отива във фурната да се сгрява.
През това време нарязвам месото на едри и не чак толкова едри парчета , леко го посолявам и натривам с кимион.
Трябва да се внимава със солта защото зелето е напоено със солен и кисел сок и след извирането на течността ще подсоли яденето.
Докато се сгрява тавата със зелето, започвам запържване на мръвките на тиган като тук целта е само да се запечатат, а не да се пържат до готовност.
Следва вмъкването им в тавата като гледам да ги заровя на дъното и да са покрити със зеле.
Покривам тавата с фолио и започва голямото печене.
На 180 гр. поне 2 часа, после без фолио още час или докато ми хареса.
След махането на фолиото добавям и малко доматки от шише. По принцип не е задължително.
Ше го покажа снимано като стане готово.
После го употребяваме с домашен хляб с квас и вино или силна тъмна бира.
Наздраве !