Първа бира в домашни условия

Модератор: Martin

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот hellreiser » 30 Яну 2013, 13:01

Колега,
първо и тук и там ще получиш еднакви отговори
второ, това ,че ферментатора не е уплътнен не е причина да не тръгне ферментацията и не е причина да не завърши. Ферментация си имал, казваш , че на вкус е било бира, а не сладка мъст. Ако всичко е така, както си описал,проблема ти е, че много бързаш няма как за 3 дни да се газира достатъчно с тези дрожди, нужни са седмици да се оформи профила на бирата и газировката. Колко сироп дозира междудругото?
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот cervesa » 30 Яну 2013, 14:47

"затова не е тръгнала ферментацията 3 дни"-неправилно се изразяваш-ферментация е имало,но не си я регистрирал във водния затвор.
А за разреждането на първата домашна бира с купешка -който не си признава ,че го е правил,не е честен.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот hellreiser » 30 Яну 2013, 15:18

Аз не съм го правил, няма смисъл, освен да лъжеш себе си. Обаче съм догазирвал купешка бира :D
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 03 Фев 2013, 20:06

И така, получих 16 литра от тази първа бира. 12 литра в стъкло + 4 PVC бутилки. Лошото е, че вече съм пристрастен! Макар че тази седмица имах зверски много работа и следващата ми се очертава същото - сега пак варя. Започнах в 16:30, преди това цял ден си казвах, че днеска ще си почивам и няма да се занимавам с бира, обаче не - след като се улових, че постоянно съм пред сайтове с рецепти, най-накрая се реших да почна. Яд ме е само, че вчера се оборудвах с газов котлон, но не напълних бутилката и в момента пак използвам ел. печка. Ферменторът пък го измих само с веро и вода - понеже не бях планирал варене тази неделя, не бързах да си купя сода каустик. Бях го оставил да кисне с вода и веро едно денонощие, след което по стените (там, докъдето е стигала бирата) бяха останали парченца дрожди. Днеска с малко дребни мидички и рапанчета (мързеше ме да слизам додолу да търся камъчета) и вода изчистих това и сега съдът е готов.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 03 Фев 2013, 21:16

И аз варя :)
за чистене многолесно става с онова дето се продава за буркани и бутилки, влиза вътре и след малко труд ферменторът е готов.
Излезе ми от главата как се казва - едно с дълга дръжка от тел гъвкава и отпред е разперено. Можеш и в шише да го вкараш.

Аз нещо запецнах пак на прецеждането, явно откакто имам наточени дискове на мелницата режа люспите и после зор се цеди.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 09 Фев 2013, 23:48

Едно огромно БЛАГОДАРЯ на Виктор и на всички останали, които ми помогнаха със съвети. Днес отворих първата си домашна бира, предполагам че е портър, предполагам че е малко по-силничка, тъй като й сложих двойна доза дрожди (като я правих, все още нямах захаромер). Всичко при това първо варене беше ПРОТИВ правилата, направих куп грешки, но накрая имам БИРА! Честна дума, добра е!
http://snimki.be//store/1/601360441624.JPG
http://snimki.be//store/1/611360441670.JPG
http://snimki.be//store/1/651360441815.JPG
http://snimki.be//store/1/371360441840.JPG
http://snimki.be//store/1/171360441862.JPG
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 09 Фев 2013, 23:48

Пяната, вижте само пяната! :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 10 Фев 2013, 11:25

Екстра ти е пяната, а имай пред вид че с по-дълго отлежаване ще стане по-пухкава - т.е. няма да има едри балони, а дребнички и много на брой.
И пак след дълго отлежаване се появяват едни много приятни плодови и сладникави нюанси при горната ферментация.
За долна също е удачно сега времето, там вече нищо неочаквано като вкус няма, просто установяваш че и сам можеш да извадиш бира каквато правят по фабриките, и топо-добра на вкус.
За бистрота не можем да се борим, но полезността е на наша страна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот profyton » 14 Фев 2013, 13:12

Аз също имах подобни проблеми като при христо, но онзи ден си отворих вече ферментиралата бира и резултата беше повече от задоволяващ. Бутилка от два литра я изпихме почти на екс. Дори газировката беше добра, макар че при първичната ферментация да не ми бълбукаше водния клапан.
Благодарен съм на Victoryvt, cervesa и hellreiser за съветите и постванията във форума , защото това ми даде смелост да направя и втора варка.
Тук нещата се получиха малко по добре, дори при първичната ферментация мъста така започна да ври че издуха водата в клапана и се разля около ферментатора. Вчера я прехвърлих в бутилки и ще чакам 2-3 седмици най-малко, ако издържа толкова. Предния път една бутилка я отворих на 4 ден и още нямаше газировка и размесих с купешка.
profyton
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 11 Яну 2013, 13:19

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот bojo » 27 Юни 2014, 19:36

Здравейте колеги любители на БИРАТА.
За да не пускам нова тема, ще ползвам тази на колегата. След малко четене, посещение при Виктор и ей го на почна се. Първият опит е светла на начинаещия. 4кг светъл български малц с 12л вода на 51-53 градуса за 15мин, после 45мин на 65-67 градуса, загряване до 72гр и тук 10мин, след което йод - грам промяна в цвета няма. Загряване до 77-78гр и почивка на огъня. Предварително 16л вода и раздвижих молекулите на 78гр. Прехвърлих озахарения материал в лаутертюна и прецеждането мина доста добре и бързо поне според мен. Варене час и половина, като първия хмел го забравих малко, на 20 минута, ама затова сложих май повечко - 35гр Northern Brewer, 15 мин преди края 10гр Centennial и 1гр ирландски екстри. Охлаждане до 25гр в два отделни съда и цедене с тензух - ей много гняс отпадна. По това време заредих и буркана с около 200мл вода, 100мл от материала и лъжица захар. Завиране, охлаждане до 25гр и поръсване с 10гр Nottingham Ale. Плътности преди варене 10.5, след варене около 13гр с отчитане на температурата. Крайно количество като литри около 18л, разпределено в две 11л туби. Стартера беше бухнал доста, разбърках го и поравно в двата съда. До тук всичко беше много добре, но след половин час в тубите се появиха някакви парцали - по средата на снимката.
Изображение009.jpg
малко лоша

Що е то не знам, ама както каза Виктор ще се изпие, само да стане. А ето ги и двете тубета.
Изображение010.jpg
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron