Първа бира в домашни условия

Модератор: Martin

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2013, 12:13

:D
Трябваше !
Иначе защо ще му викаме воден клапан ?
Слагай вода и кажи дали бълбука ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот cervesa » 21 Яну 2013, 17:56

Трудно ще забълбукат мехурчета във водата на водния затвор,ако в същия няма вода ;)))
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 21 Яну 2013, 19:23

Мда...нация техническа! :) Аз не очаквах да бълбукат мехурчета в клапана, а вътре в самия ферментор. А не бях сложил вода, защото моят клапан беше по-различен от тези, които бях виждал на картинка и .... Абе, с една дума - нация техническа! На вас може и да ви е много смешно, като четете разни "американски" упътвания от типа: "не си допирайте горещата ютия до бузата - пари!" или "не си перете котката в пералнята", обаче.... :)
Сега сипах и вода, и още 8 грама сухи дрожди. Мехурчета има, явно ще има и бира! :)
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2013, 20:37

Ще ,ще ...
Ама и чакането си го бива.
Обаче удовлетворението да почерпиш някого с добра бира и после да му кажеш ей така небрежно :
"Е, как е ? Харесва ли ти ? Аз съм я правил !"
И да видиш оня какви очи вади ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 25 Яну 2013, 23:00

Днес правих откаляване и опитах течността във ферментора. Колкото и да е странно, има вкус на бира! :) Сякаш има някаква лека резливост, като при вино, но може и така да ми се е сторило.
Имам въпрос - възможно ли е ферментацията да приключи за пет дни? Мехурчета (този път в клапана има вода) не се виждат? Сварил съм бирата в неделя (20 януари) - мога ли ако и утре няма мехурчета да пристъпвам към бутилиране?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот cervesa » 26 Яну 2013, 09:03

При нормални обстоятелства,ферментацията може да завърши за 72 часа.Обикновено ако два последователни дни имаш еднакъв отчет на захаромера,напр 4Р,ферментацията е завършила.Сега имаш два варианта1.откаляваш и прехвърляш в друг съд за още 5-6 дни или 2 .бутилираш.

Преди да бутилираш не забравяй,че трябва да сложиш захарен сироп или неферментирала мъст (ако си отделил и замразил такава:)В зависимост от типа бира и желаната карбонизация (газировка) се определя количеството на захарта.За твоето количество бира и като за първи път :),разтопи 100 г захар в 50-100 гр.топла (преварена) вода.изчакай да изстине и я сложи във ферментора,като внимателно разбъркаш (да не се вдигне утайка), със шлаух (маркуч ф10)източи бирата в бутилки (РЕТ или стъкло)(Тарикатски номер:закрепи маркуча на дълга пръчка (метална или дървена ,която стига до дъното на ферментора,като маркуча е закрепен на 10-20 мм от края на пръчката -с тиксо например.По този начин засмукването става над утайката.препоръчвам първите 100-200 мл,да отделиш в чаша).Затваряш плътно и чакаш( това е най-трудната част от пивоваренето:) поне 2 седмици.Аз лично повече от седмица не трая да опитам какво е станало;)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот Hristo » 26 Яну 2013, 09:47

Благодаря!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот hellreiser » 26 Яну 2013, 11:46

Избягвайте( освен ако няма друг начин) да смучете с маркуч деликатни течности като бирата в случая, защото нараства вероятността от контаминация с бактерии, които в устната кухина са доста на брой и различни.
hellreiser
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:34
Местоположение: Plovdiv

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот cervesa » 26 Яну 2013, 19:06

СЪГЛАСЕН!Има си начини да се "сифонира" бирата без контаминации с бактерии;)).Например дезинфекзия на устната кухина с обилно количество водка;):D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа бира в домашни условия

Мнениеот profyton » 29 Яну 2013, 21:15

Досега си пишех в друг форум без да предполагам че тук в тоя форум има толкова интересни теми които ме засягат.
Аз имах същия проблем като колегата Христо, и сега като чета мисля , че разбрах къде ми е проблема с ферментацията. Огледах си ферментатора и се оказа че не е напълно уплътнено, затова не е тръгнала ферментацията 3 дни. Лошото че вече я бутилирах и днеска изпих част от бирата като я смесих с купешка и си беше много добре. Аз имам надежда че ще стане и препоръчвам на всички новобранци да опитват и да опитват.
profyton
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 11 Яну 2013, 13:19

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron