При нормални обстоятелства,ферментацията може да завърши за 72 часа.Обикновено ако два последователни дни имаш еднакъв отчет на захаромера,напр 4Р,ферментацията е завършила.Сега имаш два варианта1.откаляваш и прехвърляш в друг съд за още 5-6 дни или 2 .бутилираш.
Преди да бутилираш не забравяй,че трябва да сложиш захарен сироп или неферментирала мъст (ако си отделил и замразил такава:)В зависимост от типа бира и желаната карбонизация (газировка) се определя количеството на захарта.За твоето количество бира и като за първи път
,разтопи 100 г захар в 50-100 гр.топла (преварена) вода.изчакай да изстине и я сложи във ферментора,като внимателно разбъркаш (да не се вдигне утайка), със шлаух (маркуч ф10)източи бирата в бутилки (РЕТ или стъкло)(
Тарикатски номер:
закрепи маркуча на дълга пръчка (метална или дървена ,която стига до дъното на ферментора,като маркуча е закрепен на 10-20 мм от края на пръчката -с тиксо например.По този начин засмукването става над утайката.препоръчвам първите 100-200 мл,да отделиш в чаша).Затваряш плътно и чакаш( това е най-трудната част от пивоваренето:) поне 2 седмици.Аз лично повече от седмица не трая да опитам какво е станало;)
Наздраве!