Какво е нужно на начинаещия?

Модератор: Martin

Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Hristo » 06 Яну 2013, 16:35

Здравейте,

Чета темите и съм благодарен на подробните разкази със снимки, но.... Чувствам се като човек, който си няма понятие от готвене, а са му връчили готварска книга: "варя на 50 градуса", "отмервам 50 грама" и т.н.
Имам един въпрос - мога ли да си закупя от сайта абсолютно всичко, което е нужно за приготвянето на бира - термометри, везни, съдове, инсталации и т.н. Без да се налага аз нещо да донагаждам или да правя (имам две леви ръце). Какво е нужно в началото като основа, а какво се добавя впоследствие към оборудването, когато вече си уверен и опитен? Освен това - горе-долу колко пространство е нужно за всичко - нямам гараж, а малка кухня и малък балкон, евентуално и мазе, но не знам дали там е подходящо.
Благодаря за отговорите.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Hristo » 06 Яну 2013, 19:49

Между другото намерих това: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/Brausystem/
Скъпо е, но изглежда много добро. Имам обаче въпрос - в тази система може ли да се използват китове за бира, каквито се предлагат тук: http://www.birata.net/index.php?page=sh ... &Itemid=26
или става само с това: http://www.bielmeier-hausgeraete.com/Br ... 45-kg.html ?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Крисо » 06 Яну 2013, 20:07

Здравей и добре дошъл! :)

Домашното пивоварство, както и всяко едно друго хоби, е толкова сложно/просто, колкото сам си го направиш. Като цяло, готварския елемент в него е най-простата част. Единствената разлика между правенето на супа и правенето на бира, е в това,че пивоварния малц трябва да престои определено време на определена температура (в някои случай-на няколко), да се прецеди и извади ечемика и бульона да се извари с добавката на хмел. Просто, нали! :)

По-трудната част е ферментацията. За да е тя успешна, трябва да протече при постоянна температура в зависимост от типа бира, към който се стремиш. Естествено трябва ти и бирена мая (пивоварски дрожди). Отново- може да е толкова просто,колкото и да си свариш супа, или сложно колкото лабораторен изпит по индустриална химия. От теб зависи. Добри резултати се постигат и по двата начина.

Какво ти е нужно:

За майшуване+изваряване

-Тенджера с подходящ обем, обикновено по-големичка(10+ литра).
-Котлон(всеки има).
-Готварски термометър със сонда. В онлайн магазина тук има добри дигитални, които вършат работа.
-Готварски таймер с аларма- не е задължителен,но помага. Онези с врътките, които отброяват минутите назад са перфектни.
-Съд за прецеждане на пивната мъст от останалия ечемик. Това е малко особена тема, но става и с проста платнена кесийка или голямо парче марля, в което насипваш смеления малц- после просто я вадиш от тенджерата.
-Мелничка за малц. На пазара в БГ, можеш да намериш само от едно място и то на доста висока, по мое мнение цена. Някои колеги казват,че постигат и добри резултати с малц, натрошен със стандартните мелници, на най-едро сито. Вариантите са 3- специална мелничка за 140лв.; самоделка, но специално направена за целта (да разтрошава,не да смила); да използваш стандартна мелница за брашно/фураж от някой познат,който има такава.
Голяма лъжица за разбъркване.
Кантарче, най-добре електронна везна.

За ферментация:

Ферментационен съд. В онлайн магазина има хубави ПВЦ бутилки, подходящи за целта.
Ферментационна тапа, така наречения воден затвор.
Тънък маркуч за преливане от един съд в друг.
Най-важното- Помещение, в което можеш да поддържаш подходяща и постоянна температура!

Бутилки.
Затварачка за метални капачки.

Естествено, суровините и консумативите не ги споменавам, но без тях не може. Изключително важно е цялото оборудване и всички съдове,които влизат в контакт с вече изварената и охладена мъст да се стерилизират.

Всичко друго е по желание. Предполагам,че процеса ти е малко или много ясен. Всяка една стъпка може да се импровизира, стига да знаеш какво трябва и как може да се направи. Например, след изваряването, пивната мъст трябва да се охлади възможно най-бързо. За тази цел можеш да си купиш / направиш специален охладител или просто да сложиш тенджерата в леген с ледена вода, а зимата-направо в купчина сняг! :lol:

Това е, в общи линии, ако съм пропуснал нещо, вярвам колегите ще ме допълнят.
Успех и наздраве!
Последна промяна Крисо на 06 Яну 2013, 20:18, променена общо 1 път
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Крисо » 06 Яну 2013, 20:17

Впрочем аз съм си поръчал точно такава електрическа тенджера с кранче! :D Не е нужно да даваш 600 евро за комплекта, има ги в Ebay за 70 евро (само тенджерата).

Варенето на бира от екстракт(китове) е също вариант, прав си, но това е все едно да си направиш сок със степче- преглъща се, но не е много за предпочитане! :lol:
На всичкото отгоре съставките в тези кутии идват предварително смесени, заради което трябва да се съхраняват при по-специални условия. Обикновено те не се спазват и това се усеща в крайния резултат. ;) За да отговоря директно на въпроса ти- да тази система става за всичко, включително и за китове, но за тях реално ти е нужна само готварска тенджера, защото китовете само се варят и наливат във ферментатора. Тази окомплектовка е специално за all-grain пивоварство- директно от ечемичен малц.
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Hristo » 06 Яну 2013, 20:43

Крисо, много ти благодаря за дългите и подробни обяснения!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Крисо » 06 Яну 2013, 21:49

Няма за какво. Радвам се,когато мога да помогна- чувствам се значим! :lol:
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот dido the great » 06 Яну 2013, 23:50

hristo,не се хващай с тази работа.почнеш ли веднъж няма спиране.тресете като оргазъм.усещането да отвориш своя бира е неповторимо.аз по всяко време ферментирам по две партиди и се замислям дали да не си купя още един ферментатор. 8-)
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Крисо » 07 Яну 2013, 00:11

Какво е това "оргазъм"- пие ли се? :lol: :lol: :lol:
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот victoryvt » 07 Яну 2013, 10:33

Добре дошъл Христо.
Ако имаш мерак, ще станеш пивовар !
Ние отдавна сме минали през тъмната индия на теорията, опитали сме варианти и вече имаме опит.
Аз ще ти предложа следния вариант :
Тенджера от 14 до 21л. (харесай си от сайта http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=2_6 )
Термометър : http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_8&products_id=50
Захаромер от левче или друг, или рефрактомер http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_8&products_id=24
Съд за прецеждане ако не можеш сам да си направиш - бих ти го направил и аз, лошото е че голям обем по куриер става скъпо.
За първи опит един тензух и щипки за пране ще ти свършат работа.
Ферментор - има в магазина и е много удачен, воден клапан ще ти направя за него безплатно.
Малца можеш да го поръчаш смлян - дрождите препоръчвам да са Нотингам за начало, после ще се хвърлиш и на другите за специалните бири.
Хмелът - избор има, не е скъп (за 1л. бира - 5 ст. струва)
Виж си измери само котлона с какъв е диаметър и дали може да се сложи на него по-голяма от този диаметър тенджера.

Намерил съм една китайска мелачка за семена ръчна за 10лв. и сега мисля как да я преустроя да мели малц без да го прави на брашно. Когато успея, ще я сложа в сайта за продаване, в същото време работя и по валцова такава с голяма производителност.
Там колегата cerevesa има най-богат опит. :)
И да му напомня че е обещал чертежи и размери !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е нужно на начинаещия?

Мнениеот Hristo » 07 Яну 2013, 13:43

А индукционен котлон необходим ли е, за да се поддържа постоянната температура или става и на печката с помощта на термометър, закрепващ се към съда?
Между другото снощи четох в един немски форум относно комплекта на Bielmeier, който ме привлече. Ами щом като и повечето немци твърдят, че е твърде скъп, особено за начинаещи, то аз няма да се натискам да се изръсвам за него. Victoryvt - с удоволствие бих се възползвам от помощта на хора, които са сръчни и могат да направят нещо полезно, което да е на достъпна цена. Аз съм от София и ако ти не си от другия край на България, можем да избегнем куриерите.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron