Привет на всички!

Модератор: Martin

Re: Привет на всички!

Мнениеот victoryvt » 05 Яну 2013, 13:03

Колеги, за мен най-лесният и прост начин си остава сода каустик на люспи.
Ферменторите ги мия след бутилирането на бирата - с вода да махна уатената гняс, после слагам няколко люспи сода (една лъж.) на 19л. ферментор и наливам 15 л. топла вода. Оставям го така един ден и след това само изплаквам. Почти не се налага да ползвам четката за шишета да търкам вътре. Содата е разтворила всичко, дори и в онази дръжка дето имаше опасения че ще се чисти трудно.
Изплакването с вода не е проблем. Все пак тя е за пиене.
Досега заразена бира не съм имал.
Имах проблеми лятото с нежелани миризми, но те бяха от висока температура на ферментация. Бирата после я преварих с материал за ракия :) .
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Привет на всички!

Мнениеот cervesa » 05 Яну 2013, 13:52

Съм ЗА това .От столетия натриевата основа се използва за дезинфекция ,особено при бутилиране.Всичко е въпрос на внимание и да не се допуска неизплакване.Всички неприятни последици от содата или са по невнимание или умишлени.Използването на 3-5% разтвор,последван от еднократно изплакване е достатъчно за дезинфекция.Иначе "кисненето" маха всички замърсявания.
Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Привет на всички!

Мнениеот Крисо » 06 Яну 2013, 20:27

Добре, аз си мисля и друго нещо. За всеки случай, не е ли добра идея, след содата, да се преплакне и веднъж с някакъв прост киселинен разтвор на винена или лимонена к-на, например? Натриевата основа си ме плаши и това е! :D
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron