Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.
от spas0456 » 01 Яну 2013, 16:03
Честита нова година Здравейте.Искам да споделя моя опит с работата с комплексния ензим. И да попитам колеги работили с ензима в домашни условия за разликата в ароматите и вкуса алкохола при различните видове зърно. Аз работих с пшеница при спазване на описаната технология получих 2,9 л. на 100%. При втория опит загрях 2/3 от водата другата 1/3 беше около 1-2 градуса с цел да не използвам друго охлаждане.При изсипване на зърното кашата стана много гъста почти невъзможно поддържане на температура. Получения алкохол 2,1л. на 100%. И в двата опита използвах 10 кг. пшеница, в първия опит водата беше с 1/5 над нормата.И в двата опита прецеждането беше кошмарно и въпреки това загоряха казаните, може и заради това че варя с горелка. Обмислям използването на маслена баня. Опитите ми с домашен малц дадоха значително по-малък рандеман.Използвах зелен малц и зелен малц+зърно. И някой работил ли е с по-ниски температури при ферментацията с комплексния ензим.
-
spas0456
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 34
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02
от victoryvt » 01 Яну 2013, 16:35
Здравей колега,
За много години !
За много градуси и малко ядове.
Мисля че от 10 кг. жито е нормално да се извади 3л. алкохол на 100% И то теоретично.
Като се има пред вид и загубата в казана (остатък) .
Аз когато го пробвах беше лятото и си беше жега.
Предполагам че и при по-ниски температури ще работи, но по-бавно.
Дръж поне 25-28гр. вътре в бидона по време на ферментацията. За 32 ще е трудно сега.
А дрожите какви бяха ?
-
victoryvt
- Администратор
-
- Мнения: 2089
- Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
- Местоположение: В.Търново
-
от spas0456 » 01 Яну 2013, 16:49
Хлебна мая на д-р Йоткер по 1гр на литър каша .Дрождите за зърно ще ги пробвам като се затопли защото нямам подходящо помещение.
-
spas0456
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 34
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02
от spas0456 » 01 Яну 2013, 16:54
Ще окажели голямо влияние при образуването на вредни алкохоли и съединения различната температура
-
spas0456
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 34
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02
от victoryvt » 01 Яну 2013, 17:07
Проблемът с температурата е когато е висока.
Обаче ензимът също иска висока температура.
Затова и според мен компромис между 32 и 25 гр. е добре.
При ферментация при по-високи температури се образуват повече естери и разни други висши алкохоли. Но всичко зависи от дрождите.
С хлебните смятам че проблем до 35 гр. няма да има, за специалните за зърно също пише че стават и за високи температури.
С винени аз пробвах и не съм доволен, няма да повторя - замириса на повръщано и този мирис ме преследва и в алкохола.
За мен зърнен алкохол трябва да се ферментира или с хлебни или със специални дрожди.
При по-ниска температура на ферментация излишните аромати ще са сведени до 0, но дали ензимът ще действа добре, това може да се разбере с йодната проба - при тебе беше ли добра накрая ?
-
victoryvt
- Администратор
-
- Мнения: 2089
- Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
- Местоположение: В.Търново
-
от spas0456 » 01 Яну 2013, 17:19
И в двата опита йодната проба остана светлокафява преди дестилация.
-
spas0456
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 34
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02
от bororo » 08 Мар 2013, 14:30
Ако става въпрос За "Stargen"-а,изсипваш кашата в чувал от зебло(трудно се намира вече) ,завързваш го и го укрепваш за да не се повдига и вариш с чувала По удобно е с ензими но поотделно ,защото можеш да контролираш процесите на втечняване и озахаряване.По- бавно но сигурно.
Когато правиш алкохол от зърно ,използвай или алфа -амилаза или малко малц (колко точно не е от значение защото се разбира от вискозитета на кашата при загряване за разваряване), колкото по-рядка стане кашата ,толкова по -добре.Трябва да се бърка постоянно при разваряване докато вискозитета на кашата намалее достатъчно.за да се избегне загаряне на съда ,когато се използва газ за затопляне.В казана за дестилация само течност или в краен случай дебел чувал от зебло.
-
bororo
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 20
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 12:08
от spas0456 » 08 Мар 2013, 20:40
По-добър вариант против загаряне не е ли маслена баня отворена система.
Някой има опит с такава.
-
spas0456
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 34
- Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02
от krasinet » 26 Май 2013, 17:54
Здравейте,
не съм пробвал още да правя зърнен алкохол но ще ви дам един ценен съвет против загаряне и по-голям рандеман.Не поставяйте каша в дестилатора а само екстракта.След ферментация прекарайте през подходяща центрофуга кашата и ще изстискате възможно най-много екстракт.Може да промиете допълнително кашата с вода, за още по-добра екстракция.За целта можете да ползвате евтина китайска сокоизтисквачка (има по 30-40 лв във техническите маркети) или пералня с вертикален барабан.
Наздраве
-
krasinet
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 32
- Регистриран на: 02 Мар 2013, 21:22
от cervesa » 26 Май 2013, 18:47
Към Spas 0456,
Разбрах ,че си имал проблеми с горчивина в бирата без да е преохмелена?Доколкото разбрах си майшвал в тенекия от сирене.Ако е тенекия от бяло тенеке,тя е покрита отвътре с лак.Пък този лак не издържа повече от 50 *С,Вероятно от там ти идва проблема.Плюс това,спойката е с калаен припой!
Внимавай със съдовете!
Наздраве,
-
cervesa
- Майстор на лакардията и пивоваренето
-
- Мнения: 1115
- Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38
Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта