Оборудване

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Оборудване

Мнениеот cervesa » 31 Дек 2012, 10:29

2012-12-29-0004.jpg



Това е моето оборудване -Направи си сам.Замислено беше като трисъдова система-най-левият съд е "Бойлера),в него затоплям водата,в средата е Mash tun-а,съд за майшуване,ифилтриране и вдясно Brew kettle-съд за варене.Двта 50 л.кега ги имам от 10 години,ползвах ги за съхранение на вино,но ги "издъних" за казани.левият е Made in China -продадоха ми го за 80 лв уж за 100 л,ама се оказа че е 70,но е достатъчен.
Правих няколко пъти по две варки,една след друга ,докато се вари първата ,втората се майшва и филтрира.Отнема около 8 часа.Тъй като потреблението се увеличи :),с малко повече хамалогия,едновременно майшвам и филтрирам в двата казана,като събирам мъстта в буферен съд,няколко пъти варях в трите казана едновременно,но вече събирам всичко в медния казан от дестилатора(180 л)
2012-12-29-0017.jpg
и варя ,без опасност да изкипи.
Първите варки ги ферментирах в стъклени и поликарбонатни дамаджани,с водни затвори.Сега ,съм привърженик на отворена ферментация-имам няколко пласмасови съда (100 л) (за хранителни цели-ВАЖНО Е!)в които ферментира.Отлежава в30л кегове на Загорка-80 лв.депозит-изпихме Загорката и наливаме домашна.Прилагам и снимка на инсталацията за наливна бира (сглобена ,second hand-само охладителя,другите джаджи са нови-MicroMatic-Продават се от "Айс текник).
2012-12-29-0015.jpg

Което не се събере за] цял кег-в бирени бутилки,основно стъклени,но и в ПЕТ-нови (за бърза консумация).
Хайде сега Cheers!
Никога не е рано за една бира:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Оборудване

Мнениеот toshkata » 31 Дек 2012, 11:26

Е, това си е направо микропивоварна.
Не си играеш надребно, сериозен размах.
А за инсталацията за наливна бира ще дадеш ли повече инфо, а и мисля че беше описал мелачка с валове ?
Наздраве с една тъмна сутрешна :lol:
Викали му английска закуска - яйца, бекон, портър.
Е, аз малко я побългарих - само портър :lol:
toshkata
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Ное 2012, 19:22

Re: Оборудване

Мнениеот cervesa » 31 Дек 2012, 13:35

2012-12-31-0018.jpg

След празниците ще сканирам скицата на мелницата.След първоначалния вариант има подобрения(побългаряване).
Мели 8 кг за 5 мин.Копирал съм Monster crusher-мисля че Dido е направил нещо такова (ако не е оригинален:)
За закуската Cheers! От сутринта ,след стаута-съм на 2-ра стара германска.
И английската кралица закусва с бира (за Елизабет I е сигурно,за Сегашната Елизабет II-слуховете са непотвърдени:)
Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Оборудване

Мнениеот Крисо » 31 Дек 2012, 19:24

Хубава система, поздравения!

Тъкмо тези дни гледах китайските казани,като този който ти използваш. Дъното заварявано ли е? С китайските пивоварни инсталации сме имали големи ядове, предполагам че и при по-простите им продукти може да прилагат същия метод на изпълнение. Проблема е в това, че за да свалят себестойността на един резервоар, например, използват по-евтини заваръчни материали, които пък съдържат големи количества олово. Разбира се знаете, до какво води продължителното съприкосновение на олово с хранителни продукти. Впрочем, по същата причина трябва да се внимава и с използването на месингови части , които влизат в пряк контакт с хранителни продукти.

Иначе казанчетата изглеждат доста добре, но съотношението на цената към обема ме правят доста подозрителен. :?

Медния казан е голям красавец, направо ми се насълзиха очите! :shock:

Как почистваш маркучите от наливната система, източваш през нея разтвора след почистване на някой от големите кегове или си разработил друг метод?

Поздрави и весело посрещане на новата година!
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Оборудване

Мнениеот cervesa » 01 Яну 2013, 13:14

Честита Нова Година!
Да не се вкисват бирите през тази :)
Китайският казан е пресован-няма заварки ,иначе си е пълна ......Ама колкото да загрее водата става.Още след първото подгряване цъфнаха две точки с ръжда;(.Инсталацията почиствам като прекарвам разтвора от кега,както правилно си предположил :).Големите кегове 50л ,за казани са ми подарък преди 1o г.

Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Оборудване

Мнениеот Крисо » 01 Яну 2013, 16:52

Честита Нова Година и от мен!

Пожелавам на всички десетократно увеличение обема на варката, двукратно съкращаване на времето за ферментация и широки маси за още по-големи компании с пиячи! 8-)
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Оборудване

Мнениеот vsd » 06 Мар 2013, 14:07

Здрасти cervesa,
Можеш ли да дадеш подробности за инсталацията за наливна бира. Как се ми е кега и как пълниш в него новата бира? Как се газира, държиш я 2-3 дни на по-голямо налягане или по-друг начин? Горе-долу колко излиза цялата система, предполагам, че охладителя е най-скъп.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Оборудване

Мнениеот cervesa » 08 Мар 2013, 09:31

Правилно си предположил ,че охладителя е най скъп.То сие хладилен агрегат който охлажда вода (ледена вода) около 0,3 С.
Главата и маркучите от Айс техник-София.В началото ползвах кегове с байнетна глава но с нея миенето е бавно(както и пълненето),Постепенном ги подменям с плоска глава(те са най удобни за домашни цели) Главата се развива с тръбрн ключ и лесно се мие и пълни.
Карбонизацията яправя със захарен сироп,като количеството изчислявам за цялото количество което имам за бутилиране ,добавям го и разбърквам внимателно.След това в кегове,ако не стигнат в стъкло ,и най-накрая в РЕТ бутилки.(най-зле).
Карбонизацията се получава от добавената захар,но при кега когато го вържеш към СО2 на инсталацията се получава допълнително насищане.
Това трябва да се има впредвид при английските ейлове.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Оборудване

Мнениеот mirix » 22 Май 2013, 17:20

Бай Темелко следваме те, днес се сдобих с ето тази машинарийка
22052013382.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Оборудване

Мнениеот cervesa » 23 Май 2013, 09:46

Влезна в клуба!Честито!Не бързай да купуваш скъпи неръждаеми кегове.Виктор има по-добро предложение!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron