Някой интересува ли се от изпитана формула за изчисляване на финалните IBU при употребата на хмел?
С колегата dido the great обсъждахме рецепти за IPA и по мое мнение, готовите рецепти са малко или много неприложими в нашите си, домашни условия, тъй като трудно може да се намери пълната селекция от видове хмел. Да, става и само с това, което имаме подръка, но е доста лесно човек да се увлече и да прекали с финалната горчивина (както показва "горчивият" опит на колегата ). Мисълта ми е, че не е достатъчно просто да заместим посочените в дадена рецепта съставки с това, което имаме в наличност и да очакваме същия резултат.
Ето защо, по мое мнение, най-правилният подход към всяка една дейност, е познаването на процесите, които стоят в нейната основа. По този начин, всеки може сам да формулира най-добрата рецепта, според личните си предпочитания.
Най-сигурния и ефективен метод за определяне на финалната горчивина е чрез химически тестове, които не са достъпни за повечето пивовари (особено домашните). Ще ви бъде ли интересно да разберете как се изчислява IBU без употребата на специализирано лабораторно оборудване, само с помощта на няколко прости формули?
Питам, защото аз лично не обичам математиката особено много и ако и с вас е така, не ми се ще да ви отегчавам с дълъг и сухарски текст. Така или иначе, ако на някой му е любопитно, ще се старая да опиша процеса възможно най-интересно!