Привет на всички!

Модератор: Martin

Привет на всички!

Мнениеот Крисо » 13 Дек 2012, 23:00

Здравейте,

Много се зарадвах, когато преди малко напълно случайно попаднах на електронния магазин и форума, докато си търсех захаромер! Поздрави за добрата идея! Като че ли разпознавам някои от хората,от другия хоби форум- ракията.ком. Бирата е питие, което наистина заслужава своя самостоятелна трибуна. :)

Аз се казвам Кристиан и от няколко години се занимавам с микро пивоварство. За съжаление опита ми е предимно в по-професионални условия и съм доста бос в домашното пивоварене. Ако съдя по няколкото теми в другия форум, то всички вие, които варите бира в домашни условия, заслужавате голямо признание и уважение за труда и изобретателността си! Ще се радвам да се включвам в обсъждането на теми в сферата на пивоварството и ако мога да помагам със скромните си знания.

В момента ми се налага да направя няколко мостри в домашни условия и с подръчни материали. Това са все бири,които съм варил и преди, но за съжаление, когато съм го правил, съм разполагал с професионално оборудване, което е правило процеса много по-лесен. Имам няколко въпроса и ще се радвам, ако някой може да ми отговори.

Мелницата- има ли откъде да си купя готова малка мелничка за малц?

Ферментация- видях бутилката за минерална вода в сайта и цената е супер. Опасявам се само, че частта около дръжката ще е трудна за почистване след края на първичната ферментация, когато ще има полепнали наноси. За вторична е перфектна и със сигурност ще я използвам. За първична предпочитам обикновена пластмасова кофа с капак- от къде мога да намеря такава (25-30л.), засега търсенето не доведе до резултат!?

Почистване на съдовете и маркучите- досега съм използвал единствено разтвори на сода каустик и перацетна киселина, но очевидно не ми се иска да правя същото у дома. Какви препарати използвате вие?

Кегове/бутилки- могат ли да се намерят от някъде празни бутилки или кегове от безалкохолно? В Кауфланд съм виждал метални капачки за бира, така че предполагам някъде би трябвало да има и откъде да си купи човек и бутилки. Впрочем, някой виждал ли е затварачки за такива капачки?
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Привет на всички!

Мнениеот dido the great » 14 Дек 2012, 00:55

здрасти,брат
аз си купих мелница за малц от ikar.bg.от там си купих и охлаждаща серпентина.
за санитизиращ препарат използвам натриев метабисулфад(т)-Na2S2O5-има го в по-големите градове.
ферментатори(2 броя) си купих от birata.net.
Аз се занимавам също професионално.пиши ми на адрес:deyanbg@yahoo.com
оборудването ми е blichman engineering.
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Привет на всички!

Мнениеот victoryvt » 14 Дек 2012, 09:41

Добре дошли и на двама ви.
Аз ползвам мелничка от голям кафе-автомат. В момента си правя и валцова, но там нещата опират до стругари и т.н. и не всичко е в моите ръце.
А тази от Икар - каква е ? - ръчна т.н. Korona Mill ?

Ще се радвам и ако опишете професионалното си оборудване, както и температурните режими.
За заведение ли е или мини пивоварна за продаване на продукцията ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Привет на всички!

Мнениеот Крисо » 14 Дек 2012, 18:12

Благодаря, добре заварили!

Да, Икар май наистина е единственото място, където продават мелници (ръчни), но 130 лв. някакси ми се виждат много. За цената серпентината да не говорим. То бива бива да нямаш избор, но чак пък толкова... При тези цени за елементарно оборудване, нищо чудно,че това хоби не е особено популярно в България. Серпентината си я направих сам от медна тръба, която се подмяташе из гаража на един приятел- хладилен техник. Не знам стойността на 4-5 метра тръба, но другите материали (ПВЦ връзки за маркуч, метални скоби) излизат 3-4 лв.

Иначе пластмасови кофи подходящи за целта, освен в Бирата.нет, намерих и тук:

http://ivtrading.bg/catalog.php?id_g=34

32 литра- 5,85 без ДДС. Може би ще е добра идея да се направи една проста окомплектовка със самозалепящ се термометър и воден клапан и да се качи за продажба и в онлайн магазина тук.

В какъв тип магазини мога да намеря Натриев Метабисулфит? Не съм се замислял до сега, но щом го ползваш успешно- и аз ще опитам!

Blichmann Engineering правят много готини неща, но по мое мнение са прекалено скъпи, особено за Българския пазар. Предполагам си ги купувал от Щатите, само там съм виждал да се продават (MoreBeer). Какво оборудване точно ползваш и каква бира си правил досега? Ще ти пиша и на пощата, ако не искаш да си издаваш тайните пред всички. :)

Аз лично се прибрах в БГ преди няколко седмици с намерението да направя малко заведение, специализиращо в предлагането на Craft Beer. Ако всичко върви добре и намеря още малко пари, до 5-6 месеца се надявам това вече да е факт. Както казах, вече 4-5 години обикалям по света и съм прекарал доста време в такива микропивоварни предприятия. Чувам, че вече и тук са се усетили няколко човека и имат намерението да правят Крафт Бира ( не се сещам за по-добро определение за сега :lol: ). Пожелавам успех на всички и се надявам,че няма да се стигне до там да си подливаме вода (по стар Български обичай)!

Иначе откъм оборудване,чакам едно такова:

http://www.bielmeier-hausgeraete.com/Ei ... 680-1.html

Другото ще са кофи, термометри и т.н. Като пристигне казана, ще поръчам другите неща от е-магазина. Много се радвам,че тук могат да се поръчат повечко видове хмел, освен американските сортове от Велинград.

Температурните режими зависят най-вече от рецептата и щамът на маята. Като цяло, когато става дума за домашни условия, не професионални, моя съвет е да се поддържа няколко градуса по-ниска температура от предписаната (ако се охлажда помещението,не съда). Това ще доведе до по-бавна работа на дрождите= по-бавна ферментация, но намалява риска от прегряване на мъстта и образуването на големи количества диацетил. Не трябва да се забравя, че температурата на мъстта ще е винаги с няколко градуса по-висока от тази на околната среда. В някои случаи, температурата на слоя с мая (yeast cake) при бурна ферментация е с почти 10 градуса по-висока от въздуха в помещението.
Прикачени файлове
chiller.JPG
chiller.JPG (16.93 KiB) Прегледано 24974 пъти
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Привет на всички!

Мнениеот dido the great » 14 Дек 2012, 18:27

привет
виждам , че подхода ти е професионален.
пиши ми на пощата.при домашното варене по принцип няма тайни.просто мразя да пиша .
аз съм от варна.ще споделя някои мои наблюдения относно brewing pubs.
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Привет на всички!

Мнениеот cervesa » 29 Дек 2012, 17:27

От около 6 месеца се занимавам с домашно производство на бира.Капацитета ми е 100 л.на варка (около 6 часа),само за собствена консумация (засега).не мога да насмогна на домашните....имам инсталация за наливна бира в къщи.бирата отлежава в кегове (без стаута-за него е кощунство да кондиционира в друго освен в стъклена бутилка.Цялото ми оборудване е собствено производство.Фен съм на откритата ферментация.карбонизирам или със захар или с СО2.Хигиената трябва да е на абсолютна висота.Използвам основно сода каустик (NaOH) за дезинфекция.Ще кача снимков материал и описания скоро.БТВ мелех ма ярмомелката на съседа :) докато си направих валцова мелница (копирах Monster crusher),всички слаби места са ми ясни,правиха ми го приятели от стругарска форма.Сега ако трябва да го правя ще е по лесно:)Охлаждам инфузно ссъс серпентина от медна тръба.има и по елегантно решение но трябва квалитетна помпа-пробвах да приспособя нещо но не става.Иска си March.
Фен съм на тъмните и силни бири -стаут,портер,както и вайцен.Но сега използвам ниските температури и наваксвам с лагер.За Craft beer трябва да се ползва само качествен малц.Аз ползвам Вайерман-струва си всяка стотинка.Дрожди на Fermentis,Хмел засега само от Булхопс(под носа ми е:).освен това съм малко шовинист и искам поне един елемент да е български:)(Произвеждат 4 вида хмел-не е малко -и то с признато по света качество)
Cheers! И не забравяйте мезето!

Пият се:Пилзен,Стара немска,Стаут
Ферментира:Пилзен,Стаут
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Привет на всички!

Мнениеот Крисо » 29 Дек 2012, 20:59

Добре дошъл!

Тук всички май сме новаци в домашното пивоварене, така че ти, със своите 6 месеца се нареждаш сред ветераните! :)

Можеш ли да споделиш какви кегове използваш!? Аз все още обмислям дали да не потърся такива за безалкохолни ( Кока Кола) от местния (вече бивш) завод на Хеленик... Даже снощи търсих откъде да си набавя СО2 вентили и бутилка. Все още не съм намерил подходящи стъклени бутилки, така че ще трябва да събирам празните от кварталния магазин. :lol: Кега си е удобство, а и можеш да коригираш карбонизацията, когато си поискаш.

Към содата каустик съм малко резервиран. Единственото нещо, което гарантира пълното премахване на остатъци от нея върху съдовете е последващо измиване с киселина. Както съм писал по-горе, винаги съм ползвал перацетна к-на след содата. Все пак, вариш и пиеш вече 6 месеца и явно си нямал проблеми, но все пак си е рисковано.

Сподели повече за системата си, когато имаш време! :)
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Привет на всички!

Мнениеот cervesa » 30 Дек 2012, 19:22

Привет.

На този линк http://dox.bg/files/dw?a=1830cd071f ,съм качил полезен материал за почистващи и дезинфекционни средства.
В началото след дезинфекция с натриева основа неутрализирах със солна киселина,но след консултация, само изплаквам обилно с вода.
Преди навлизането на пероцетната киселина ,натриевата основа е била основно средство за дезинфекция в хранително-вкусовата промишленост.
Ползвам стандартните 30 л кегове (Санке) с глава тип S,(Загорка,Каменица,Карлсберг).Пълня ги като използвам главата от инсталацията за наливна бира.Срещу депозит от 80 лв,получаваш от дистрибутора кег с бира ,изпиваш бирата и ползваш кега :),Не съм намерил по евтин начин да се снабдя с кегове.Нови са скъпи а втора употреба не мога да намеря :(.Бутилки от бира всякви стават.Ако искаш нови -завода в Пловдив(бившият Дружба)сега е гръцки. това е сайта им http://www.drujba.bg/.
Как да вмъкна снимка в текста,за да покажа обурудването си- DIY?

Cheers!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Привет на всички!

Мнениеот Крисо » 31 Дек 2012, 19:29

Да, Дружба е трудно да ги подмине човек, при положение,че май само там произвеждат стъклени бутилки в БГ. За в бъдеще мислех, да поръчам няколко палети от там, но не знаех,че продават и на дребно. Имат ли фирмен магазин или нещо подобно?
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Привет на всички!

Мнениеот vsd » 05 Яну 2013, 11:02

Крисо написа:В какъв тип магазини мога да намеря Натриев Метабисулфит? Не съм се замислял до сега, но щом го ползваш успешно- и аз ще опитам!

Калиев и натриев метабисулфид има във Валерус до борсата в Дружба. Там продават всякакви лабораторни материали и препарати. Цената на калиевия е 6 лв/кг при опаковка от 1 кг и 4,5 лв/кг при опаковки от 25 кг. Цената на натриевият е 6 лв/кг при опаковка от 1 кг и 2,5 лв/кг при опаковки от 25 кг. И двете се водят чисти вещества за анализ, така че предполагам че за нашите цели ще е повече от достатъчно. И аз ги ползвам, но мисля че не са най-удобните продукти. Самия разтвор няма дезинфекциращо действие, а то се получава от серния диоксид, който се отделя от разтвора. С други думи, сипвам малко вода и малко от праха в съда който ще дезинфекцирам (например 2 чаени лъжички на литър вода) и изчаквам газа, който се отделя да изтребе микробите. Няколко пъти съм вдишвал газа по невнимание, наистина е силно задушлив. Ако разтвора е в контакт с метални предмети, те ръждясват по-бързо, също и неръждавейката. След 5-10-15 минути изхвърля разтвора и приемам че съда е дезинфекциран. Лошото е че в съда остават капки от разтвора и винаги ме е страх остатъка да не изтрепе част от дрождите, а ако го изплакна с вода от чешмата, целия смисъл се губи.
По чуждите сайтове има препарати за домашно пивоварене, които хем почистват, хем дезинфекцират и не е нужно да се плакнат.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron