Четене на рецептите

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Четене на рецептите

Мнениеот TheLastGuard » 21 Дек 2020, 19:21

Вероятно проблемът ми е адски тъп и си е лично мой, тъй като не видях някой да е имал подобен, ама...
Та става въпрос за това, че в повечето рецепти които намирам няма количество вода за варене и промиване за колчествата хмел и малц та ако някой може да обясни как да се четат рецептите ще съм многоблагодарен...
Съжалявам, ако задавам тъп въпрос :D
P.S. Пробвахда ровя и в нета по; чуждите страници, ама и там е доста мътно :)
TheLastGuard
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 04 Апр 2013, 16:51
Местоположение: София

Re: Четене на рецептите

Мнениеот stoyanninov » 22 Дек 2020, 13:04

здрасти
виж тук, ако не се оправиш пиши
https://homebrewers-bg.org/technology/zakolichestwoto/
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Четене на рецептите

Мнениеот Калековски » 03 Юни 2021, 19:11

Според мен написаното тук нещо куца.
"Колко малц ни трябва за 10л бира?" ...Ок..килограм малц дава 566.6 екстракт на практика(по сметките на автора) и за 10л бирена мъст са нужни 1.76кг.екстракт което е 3 кг малц а не 1.76кг малц.Ако исползваме 1.76кг малц това значи че екстракта е 999гр. (пак по негови сметки)
И защо веднъж го умножава по 79% и резултата отново го умножава по 75%.Не би ли трябвало направо по 75% което е практическият резултат.Не ми се вързват тези сметки може и аз да греша .
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00

Re: Четене на рецептите

Мнениеот aleyan » 11 Юни 2021, 11:29

Не четеш внимателно колега!
В посоченият пример се търси 1000 гр. екстракт, а не 1760 гр.
Достатъчо добре е описано защо се умножава първо по 79%, а после по 75%.
Ще се опитам да перифразирам - уможаваме по 79 % защото от конкретният малц можем да извлечем на теория в идеални условия толкова екстракт от сухото вещество в малца. Т.е. тези 755,5 гр. са 100% от теоретично възможните. А умножаваме по 75% защото горе-долу толкова средно е екстрактивността на практика. Това се нарича ефективност. Която се движи приблизително в границите между 60% до 85%. И зависи от условията, оборудването и уменията на пивовара.
Дано да съм бил полезен.
aleyan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 28 Мар 2020, 12:28

Re: Четене на рецептите

Мнениеот Калековски » 15 Юни 2021, 19:43

Прав си колега не съм чел достатъчно внимателно.Благодаря за разяснението и поздрави.
Калековски
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 30 Авг 2020, 16:00


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron