Варка №25
APA Citrus Abi
Алкохол - 4,5%. IBU - 12%. Цвят - светъл. Аромат - цитрусов.
Материали:
Малц - 6 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
Вода - 45л. чешмянка
Хмел - 50гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ-2020г. 7%
- 50гр. Citra САЩ - 2020г. 12.8%
Дрожди - Safbrew Abbaye (BE-256) пакетирани 11гр.
Добавки - 10 гр. Ирландски мъх
- 1 лимон и 1/2 портокал
Озахаряване: 60 мин. 68С /загряване 1/3 от общото количество вода (18л.) на 78С и добавяне на малца/
Тука малко обърках работите но ги коригирах със студена вода, 78С е висока тем.
Има калкулатор за изчисляване на температурата на водата при озахаряване ето тук Преди промиването повишаване на температурата до 78С чрез добавяне на вряля вода.
Във водата за промиване сложих сок от 1 лимона и 1/2 портокал.
Промиване с вода 78С до 40л. пивна мъст.
Варене 1ч.
Хмел:
30 гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ-2020г. 7% 30 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
20 гр. CFJ-8 /Cascade/ САЩ -2020г. 7% 5 мин.
Кора от 1 лимона и 1/2 портокал 5 мин.
20гр. Цитра охлаждане 85С 15мин.
начално количество бирена мъст 40л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 35л. - 12% плътност
след преключване на варенето добавих трапезна вода 2л - свалих до 11% плътност
IBU 12%
IBU калкулаторОхлаждане на пивната мъст до 26С.
Дрожди:
Safbrew Abbaye (BE-256) пакетирани 11гр.
Хидратирани за 30 мин. във 200мл. вода с 1 ч/л бяла кристална захар преварени и охладени до 25С .
Заложени във ферментатора 35л.
Плътност /захарност/ 11%
Алкохол калкулатор6 дни ферментира в бидона, след това откалих и сложих бирата в три 10л. бутилки /от минерална вода/
Тиха ферментация 8 дни
Крайна плътност 3%
Алкохолът трябва да е около 4.5%
За газировка, 9г/1л. бяла захар.