Прецеждане преди бутилиране

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот st0ian » 09 Мар 2021, 10:32

Здравейте на всички.Начинаещ съм и в момента чакам да ферментира втората ми варка.Първата беше супер.Не ми се иска да експериментирам,затова пускам тази тема.Не успях да намеря никаква подобна във форума.Дайте съвет да прецеждам ли преди бутилиране.Каква е практиката при по-опитните от вас.Идеята ми е да дезинфекцирам за 30 минути торбата за прецеждане и така през нея да преточа бирата преди да я бутилирам.Кажете какви са висковете,да го правя ли това прецеждане и ще подобря ли нещо кой знае какво при крайния продукт.Извинявам се,ако съм пуснал темата на грешно място.Благодаря предварително.
st0ian
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот GunGod » 09 Мар 2021, 12:01

По добре направи колдкраш (beer cold crash) и събери всичко без утайки. Има доста писано в нета и тук. Няма практика да се прецежда преди бутилиране от домашни пивовари. Виж в масовото се използва метод студена филтрация....
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот st0ian » 09 Мар 2021, 16:35

Благодаря.Значи без прецеждане,а при желание за по-добро избистряне ще използвам други процедури като cold crash или примерно вторична ферментация в друг съд.
st0ian
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Прецеждане преди бутилиране

Мнениеот GunGod » 11 Мар 2021, 12:22

С практиката всеки разбира и избира и развива своя собствена ехнология и стил ;)
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron