Забравих да спомена, че времето за ферментация също зависи от количеството мед в самата медовина. Колкото е по-малко - толкова по-бързо ще изферментира. И обратно- колкото е по-гъста - толкова повече време отнема. Нека не забравяме, че меда има доста ензими които не позволяват да започне ферментация. Това го прави уникален. На практика, това е храна без срок на годност!
Всеки мед има различен състав, в зависимост от това къде е събиран. Има значение и кога е ваден. (Колко е узрял) От там и разликата във ферментацията, времето за ферментация, крайният вкус .... Като добавим и различните видове дрожди. Различната вода която ползваме за медовината.Различната температура. ... Сами разбирате, че съвършенно точен профил - неможе да се даде предварително! Всичко се случва персонално за всяка една медовина. Колкото и да се спазва една рецепта - две еднакви медовини -няма как да станат!!! То, кока кола я прави компютър, и пак има разлика във вкуса, та за ръчно производство какво остава