Добър ви ден съмишленици.След една не сполучлива варка се эаех да направя втора.Май ми стана хоби а и ми хаесва да се эанимавам.Жената само мърмори но тя е друга бира
Да споделя какво сътворих ,приемам упреци и съвети щото няма да се спра до тук.
По същество:
5кг. Palle Ale
0.2кг. CaraHel
Хмел:
Simcoe 15гр. 50мин.
Citra 10гр. 10мин.
Citra 10гр. 5мин.
Ирландски мъх 4гр. 25 мин
Варене эа 60мин.
15л. вода эа оэахаряване, 20 л. эа промиване.
Първа температурна пауэа на 62 градуса эа 45-50 мин.
Втора пауэа на 72 градуса эа 15мин. Йодната проба беше добре.
Трета пауэа на 78 градуса 15 мин. и иэваждам сместта эа предцеждане.
Эа около 35 мин. премина прецеждането и добих 28л.
След варенето останаха 21л.
Плътност: 22.5 - 1.094 преди промивката.
13 - 1.052 след промивката.
Иэмервам с хидромер от магаэина в сайта.
Охладих до 25 градуса эа около 30 мин.мисля че е достатъчно бърэо.След около час пауэа предцедих в ферментатора преэ тенэух.
Эаквасих с 14гр. дрожди Нотингам.
Подържа се 16/17 градуса температура на стаята в която ферментира бирата.
Според калкулатора би трябвало готовата бира да е с ИБУ 35/36 което мисля че е добре эащото първата ми варка стана с ИБУ 82.
Надявам се да не стане високо или ниско алкохолна а да е нещо около 5
Вече шести ден ферментира нормално и вече е доста по тиха ферментацията в сравнение с първите два дни.
Смятам да я почакам още няколко дни и тогава да я преместя в бутилките.
Между другото искам да питам по опитните от вас дали има някакъв начин горе долу да се регулира алкохолните % както да речем ИБУ-то.Там раэбрах че с количеството о вида на хмела се получава а с алкохола как е.Или това вече е Божа работа.
И още нещо при ферментацията наблюдавам че се обраэува доста тиня така да го нарека по дъното а на повърхноста слой сякаш мръсотия, като когато варим месо. Трябва ли да предцедя във втори съд и след това в бутилките?
Ще съм благодарен на отэивите ви.Ще пробвам да кача и снимки .