Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.
Модератор: Martin
от SDS » 16 Май 2016, 18:33
Здравейте!
Някой има ли информация за пластинчат топлообменник, какъв топлообленник за какво количество става. За 20л. за 100л. и т.н. за да може да охладим количеството бира максимално бързо?
И кой е по-подходящ за нашите цели разглобяем или неразглобяем?
-
SDS
- Майстор на лакардията и пивоваренето
-
- Мнения: 279
- Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
- Местоположение: гр. Сливен
от victoryvt » 17 Май 2016, 08:52
Тия дето са за обща употреба в климатизацията се запушват лесно и после искат разглобяване и чистене. Неразглобяем - абсурд.
По-добре проточен охладител от тип серпентина в серпентина (counter-flow chiller) - същата работа върши, струва по-малко, можеш сам да си го направиш.
-
victoryvt
- Администратор
-
- Мнения: 2089
- Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
- Местоположение: В.Търново
-
от StevenEvil » 05 Окт 2020, 17:41
Гледайки видеото виждам, че пича не използва помпа при охлаждането.
Някой от вас пробвал ли е по този начин? Имам предвдид с подходящ размер пластинчат топлообменик да охлажда директно във ферментатора и да не рециркулира с помпа?
-
StevenEvil
- Колкото вари, толкова и споделя
-
- Мнения: 14
- Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23
от GunGod » 07 Окт 2020, 11:02
Защо ти е да рециркулираш с помпа? Целта е да отделиш горещите утайки. За тази операция гравитацията върши работа. Ако ползваш помпа ще трябва да усилиш и водата а и може да задръстиш топлообменника. Аз лично само поради тази причина не ги харесвам. А тези който се разглобяват са огормни.....
Някой да е виждал малки пластинчати които се резглобяват ?
-
GunGod
- Майстор на лакардията и пивоваренето
-
- Мнения: 125
- Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
- Местоположение: София
Назад към Охлаждане и финално прецеждане
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта