Модератор: Martin
Ако са ти верни цифрите ще имаш начална плътност около 22 и бира с алкохол около 8-9%. Ползваш ли бирен калкулатор?Калековски написа:.
Иэлеэна 10л. течност с 1.060 -15% екстракт.Иэмервам с хидромер.
Варих 60мин. Иэлеэе 6.5л.готова эа ферментация бира.
Изпарението е сравнително константно при даден съд. Зависи от силата на варене и площта на изпарение. Колкото и течност да има в казана абсолютното изпарено количество ще бъде едно и също, но относително ще бъде много различно. Давам пример: аз за 60 минути варене изправям 6л. Ако ми е малка варката (20л) количество преди варене ми е 28-29 литра, или изпарявам 21%, ако ми е голямата варка (40л) тогава имам 48л или изпарявам 12%. Така, че е нормално колегата да губи толкова много процентно, защото работи с много малки варки.ultrashock написа:35% изпаряване ми се струва доста, по-добре си от първия опит, но пак е много.
Калековски написа:Благодаря колега.Раэгледах го но не виждам някои съставки които исполэвам аэ а и другото което ми направи впечатление е че, процента на АА на хмеловете е раэличен от теэи които имам аэ.Пример: цитрата ми е на 12.8АА а тук е дадена 11АА. Ако эаместя с друг вид на приблиэителна сройност няма да е същата рецептата. Ако не эаместя няма да иэлеэе вярна сметката накрая.
Назад към Ейлове (с горна ферментация)
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта