Какво е 1 IBU:
- 1 милиграм изомеризирани алфа киселини (кохомулони, хомулони, и.тн) на 1 литър бира
Какво значи 6.8% alfa на пакета хмел:
- 6.8% от теглото се състои от алфа киселини (не-изомеризирани)
максимума утилизация (от алфа киселини -> изомеризирани алфа киселини (горчиво)) е около 30%
- зависи от температура, продължителност на варене, OG, киселинност и т.н. - не е линеен по никой начин или параметър
100% може да го смяташ само ако слагаш някакви специални екстракти ... калулатора може да има нещо друго в предвид под "100%"
Пример: 20гр хмел с 6.8Алфа на 10л за 1ч варене:
6.8% * 20гр / 100 = 1.36гр общо количество алфа киселини които слагаме в началото
варим 1ч или около 30% от всички алфа киселини дето сме сложили в началото ще се изомеризират
т.е 0.3 * 1,36 = 0.408гр изомеризирани алфа (горчиви) след варенето (охлаждането до температура дето вече не влияе на процеса)
имаме 10л в които те са разтворени или 408мгр на 10л = 40.8 мг на литър или 40.8 IBU
процеса на утилизация не е линеен и зависи от какво ли не но в крайна сметка се стига до определен процент на който се базират сметките
незнам дали съм бил полезен
успех с варките