GunGod написа:wpw написа:Това въвеждам, като стойностите на алфа киселините са от сайта, но тук Hop Utilization Multiplier: е 100 процента, което е нереално.
На база какво реши че 100% е нереално? Колко процента според теб са реални?
А според Вас колко трябва да бъде? Вие как определяте колко процента оползотворяване на хмела да заложите? Нали затова пиша тук, за да дискутираме! Реалните проценти на оползотворяване на хмела, които мисля, че трябва да залагаме съм го написал в думите ми, които сте цитирал:
wpw написа:Все пак на практика трябва да залагаме 30, а не 100 процента! Това ме учуди и провокира да пусна темата.
Ако може и тук уточнение за подобни практики.[/quote]
Колега GunGod, kакво според теб означава Hop Utilization Multiplier? Аз очаквах отговори, а то се оказа, че аз трябва да ги намирам! Погледнете стойностите на оползотвряването на хмела при различните стойности на OG и време на варене на хмела в пивната мъст. Ако някъде намерите в такава таблица стойност 1 за оползотворяване на хмела, това ще означава, че можете да заложите в калкулатора стойност на Hop Utilization Multiplier 100%, а когато стойността например е 0,279, това е 27,9 % използване на алфа киселините на хмела. Има много линкове, само напиши в гугъл: Hop Utilization Multiplier!
Например:
http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculations