No Sparge в хладилна кутия

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 12 Сеп 2018, 11:58

При положение, че ще си с хладилна кутия, защо ти е торба?
Няма ли да е по-лесно да вкараш в кутията оплетка или прорязани тръби и директно да прецеждаш в казана??

25d2b3_ee26d883c087461b904075033d13397d~mv2_d_2000_1215_s_2.jpg


с това нещо съм прецеждал 1:1 пейл и пшеница, тече бистро като лагер
най-тежкия тест беше, когато забравигх да поръчам да ми смелят малца и си го млях вкъщи на блендера - стана почти като брашно и пак цедеше бистро (но се задръстваше)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот ultrashock » 13 Сеп 2018, 09:08

Да имам хладилна кутия 45 литра Igloo с меден Manifold, но идеята е да опитам всичко в един съд, без промиване, както е описал колегата.
Хладилната кутия не мога да я ползвам, заради високите температури по време на варенето и факта, че е пластмасова, затова ще се спра на някой от казаните.
3 съдовата система ми върши чудесна работа, идеята е по-скоро да опитам по-мързелив метод, за дните в които ми се вари бира, но не мързи да мия толкова съдове :mrgreen:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот gddimov » 20 Апр 2020, 15:12

alvinator написа:И така, мързелът ме доведе до поредната оптимизация, с която открих сезона.

Отдавна си бях наумил да пробвам начин за озахаряване, без да се налага да промивам - т.нар. No Sparge, при това в хладилна кутия, за да си спестя постоянното дебнене на температурата и донагласянето й при загуба на топлина, както и за да не се притеснявам за температура и pH на водата за промиване.
Купих си хладилна кутия 30 литра, както и филтърна торба по мярка за нея.
Основни въпросителни преди започването - 1/ какво ще се случи с pH при съотношение вода:зърно около 5.33? 2/Какво ще е efficiency-то на такъв майш и колко повече зърно ще ми трябва, за да наваксам неотмитите захари от зърното?

Как се случва процеса (2 варки дотук):
Вода: 24 литра.
Малц: 4.5 кг.
Водата в хладилната кутия я нагласявам с такава температура, че при изсипване и разбъркване сместа става 67 градуса, слагам капака и отварям само още 3 пъти в рамките на час, за да взема течност за йодна проба и да разбъркам. Йодната проба и в двата случая изглежда добре още на 40-тата минута.
Температурата се понижи с по-малко от 2 градуса за час и то защото разбърквах продължително, умишлено. Вярвам, че ако не пипам въобще, няма да падне с повече от градус.

Калкулаторът на BrewersFriend твърдеше, че pH би било 5.75 при съотношение вода:зърно 3:1 и съвсем малко повече при 5.33:1 - около 5.8.
С добавяне на 5мл млечна киселина във водата pH беше заковано на 5.3.

След час вдигнах торбата, изцедих я без да се стремя да изстискам и последната капка. Събрах 22 литра с 12 по Брикс, т.е. Brewhouse efficiency = 72%, което ме изненада много приятно.

Какво спечелих от всичко това: по-малко ангажираност по време на озахаряването (не дебна с термометър на котлона, просто смесваш и забравяш), по-бързо отделяне на зърното от течността (реално става за минута, за разлика от преди) и перфектно прецеждане - торбата е много фина и в тенджерата за варене няма никакви едри частици. Същевременно торбата се почиства много лесно.

Дотук е това.
Ако някой се интересува - ще се радвам да споделя повече :)

ps - хладилна кутия и фина торба по поръчка ми струваха 70 лв



а пробата за pH кога я вземаш: веднага, когато сложиш зърното във водата или по-късно?
ще пробвам този метод задължително :)
gddimov
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Мар 2020, 16:56

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот GunGod » 21 Апр 2020, 13:02

gddimov написа: а пробата за pH кога я вземаш: веднага, когато сложиш зърното във водата или по-късно?
ще пробвам този метод задължително :)


Защо като начало не започнеш с традиционния метод?
Поне да се запознаеш с процесите и стъпките, в последствие може да си оптимизираш варките. Така при евентуални проблеми по лесно ще се разбере какво не е било наред.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот gddimov » 21 Апр 2020, 21:05

GunGod написа:
gddimov написа: а пробата за pH кога я вземаш: веднага, когато сложиш зърното във водата или по-късно?
ще пробвам този метод задължително :)


Защо като начало не започнеш с традиционния метод?
Поне да се запознаеш с процесите и стъпките, в последствие може да си оптимизираш варките. Така при евентуални проблеми по лесно ще се разбере какво не е било наред.


ами започнах. просто попитах ,,старите кучета", как те го правят...

благодаря за отговора!
gddimov
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Мар 2020, 16:56

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот MadButcher » 22 Апр 2020, 08:54

рН се мери в началото. Желаните стойности са около 5,2-5,5 пак зависи и от типа на пивото. Ако е по-високо, варианта да примерно коригираш с млечна киселина, ако е по-ниско, тогава става по-трудно, тогава може да се добави малко количество сода бикарбонат и да се примери пак. Имай предвид, че разтвор с рН 4 е десет пъти по-кисел от разтвор с рН 5 и сто пъти по-кисел от разтвор с рН 6. ВИК водите са с рН около 7, по-светлите малцове са по-слабо киселинни, ако има тъмни и кафени при размесване смъкват рН по-ниско, Ако рН по време на смесване на малца с водата е твърде високо, хидролизата на нишестето и протеина може да се повлияе неблагоприятно. Също така, високото рН по време на майшуването ще увеличи количеството декстрини, присъстващи в пивната мъст, което ще доведе до по-малко ферментираща мъст. Това е, ако имаш въпроси - питай, че само ни обвиняват, че се зверим, което не е вярно.
Ако ще минаваш на хладилна чанта, сложи и един базука филтър за 15лв и кран 1/2 за 5лв и си спестяваш торби и прочие. Имам 3 варки в торба и те желая да си ги спомня, успех
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта