Температура на водата за промиване

Модератор: Martin

Температура на водата за промиване

Мнениеот BatVentsi » 04 Мар 2020, 03:15

Айде още една тема от мен по нощите, че нещо не ме хваща сън.
Четох и изчетох много теми, гледах видеа и стигнах до заключението, че според много пивовари температурата на водата за промиване (sparge water) не е от от значение, ако преди това сме рециркулирали майша през цялото време на озахаряването. Искам да чуя мнения, тъй-като през последните си две 100-120 литрови варки просто нямах възможноста на подготвя близо 100 литра вода на 75-80 градуса и да ми е под ръка постоянно, затова реших да пробвам една варка с 40-50 литра на 75-80 градуса (останалите директно от чешмата) и другата варка всичката промивна вода от чешмата. Рециркулирам постоянно на пълна мощност. С двойно дъно от перфорирана ламарина съм, в 170 литра казан. Варките ми са до 100-120 литра. Не ползвам никакви базука филтри, тъй-като се оказаха напълно безполезни когато има пшеница във варката. Задръства се и няма оправия. Само с дъното всичко минава перфектно през помпата и обратно.

Та с няколко думи ... бира се получи, даже последната (Обикновен червен ейл) се хареса много на приятели и други подобни същества.

Какво ви е мнението? От голямо значение ли е температурата на водата ако вече всичко е било циркулирано и ре-циркулирано за повече от час?
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот GunGod » 04 Мар 2020, 11:58

Леле интересни технологии се за формят :o Май си напълно сериозен. :D
Я първо кажи като промиваш с вода от чешмата и рециркулираш постоянно на пълна мощност каква ти е температа която отива към помпата ?
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот dr_slavov » 04 Мар 2020, 13:24

Не е проблем. На теория с горещата вода имаш по-добра разтворимост на захарите и съответно по-добра екстракция. Но на практика с нашите обеми и вариабилни фактори в пивоваренето, няма как да го хванеш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот Martin » 05 Мар 2020, 11:08

Работата е че не пестиш време, а напротив, удължаваш си варката.
После тая студена мъст дорде заври, човек може да брадяса.
А иначе топлиш водата докато озахаряваш и пестиш време. После почваш от 78 градуса да топлиш докато заври.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот GunGod » 05 Мар 2020, 11:18

Да ;) точно! Пести един съд по малко но губи повече от другите работи.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот BatVentsi » 07 Мар 2020, 05:26

Не е до пестенето, а просто нямам възможност да имам под ръка 100 литра вода винаги на една температура. Два бързовара ползвам но и те не смогват.

Я първо кажи като промиваш с вода от чешмата и рециркулираш постоянно на пълна мощност каква ти е температа която отива към помпата ?

Не разбрах. Аз рециркулирам по време на озахаряването. Имам термометър под фалшивото дъно, в горната част на казана и също ръгам един сензорен в маркуча,който идва от помпата... да имам обща представа за цялостната температура. Няма нищо общо със промиването после.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот BatVentsi » 07 Мар 2020, 05:33

Martin написа:Работата е че не пестиш време, а напротив, удължаваш си варката.
После тая студена мъст дорде заври, човек може да брадяса.
А иначе топлиш водата докато озахаряваш и пестиш време. После почваш от 78 градуса да топлиш докато заври.


Това ми е пределно ясно, но немога и да чакам да заври поредната кофа с вода на 80 градуса, че да мога да продължа промиването. Затова и ми стана интересно: ако съм рециркулирал нон стоп за минимум 60 минути, има ли много смисъл от температурата на промиваната вода? Все пак постоянната циркулацията би трябвало да извлече максимално сладкото от зърното? Поне с такова убеждение останах още миналата година като четох нагоре-надолу из нета. Изпробвах донякъде и разлика не видях. Затова и питам за мнения по въпроса.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот victoryvt » 07 Мар 2020, 18:14

Грешни разсъждения.
Целта на промиването с 78гр. вода е че на тази температура захарите най-добре се разтварят.
Колкото и да си рециркулирал, ти си въртял все 19-20% разтвор.
След това започваш първо източване на 19-20% разтвор, после през триците преминава вода с 0% и лека полека разтваря всичко останало по тях.
Колкото по-бавно промиваш, толкова по-голяма ефективност ще имаш (ще извлечеш повече захари от единица малц).
В някои пивоварни понякога промиват 2 часа и повече.
Не че не могат да отворят крана на макс. и всичко да свърши за 15-20 мин. Но няма да е достатъчно екстрактна пивната мъст.
Или иначе казано, вместо бирата да се получи с 12% екстракт и от там с 4.5% алкохол - тя ще стане с 10% екстракт и 3.8% алкохол.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот BatVentsi » 17 Мар 2020, 10:57

Сега като се замисля, дори и втората ми варка не беше изцяло със студена вода, но повечето - да...просто ми се е налагало по неволя да довърша промиването със студена или хладка вода. Трябва да си направя система да ми държи постоянно топла вода, че с тоя голям казан трудно се смогва. Сега мисля с добавя още един 100-литров, който да го подгрявам къде с бързовари, къде на още един колос котлон, да го пробия и плавно да пускам вода към големия.
А да попитам, не се ли очаква да загрея водата малко повече, поради загубите докато стигне до зърното?
Първата варка след зимата ще е Хефевайцен със WYEAST XL 3068 и гледам да напавя всичко възможно най-лесно и безболезнено.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Температура на водата за промиване

Мнениеот MadButcher » 17 Мар 2020, 11:28

Сам ще установиш каква загуба на температура преди промиване имаш, така че като започне промиването водата да е на 78градуса, но не повече. Аз загрявам до 98 и докато започне промиването е паднала на 78
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 30 госта

cron