Айде още една тема от мен по нощите, че нещо не ме хваща сън.
Четох и изчетох много теми, гледах видеа и стигнах до заключението, че според много пивовари температурата на водата за промиване (sparge water) не е от от значение, ако преди това сме рециркулирали майша през цялото време на озахаряването. Искам да чуя мнения, тъй-като през последните си две 100-120 литрови варки просто нямах възможноста на подготвя близо 100 литра вода на 75-80 градуса и да ми е под ръка постоянно, затова реших да пробвам една варка с 40-50 литра на 75-80 градуса (останалите директно от чешмата) и другата варка всичката промивна вода от чешмата. Рециркулирам постоянно на пълна мощност. С двойно дъно от перфорирана ламарина съм, в 170 литра казан. Варките ми са до 100-120 литра. Не ползвам никакви базука филтри, тъй-като се оказаха напълно безполезни когато има пшеница във варката. Задръства се и няма оправия. Само с дъното всичко минава перфектно през помпата и обратно.
Та с няколко думи ... бира се получи, даже последната (Обикновен червен ейл) се хареса много на приятели и други подобни същества.
Какво ви е мнението? От голямо значение ли е температурата на водата ако вече всичко е било циркулирано и ре-циркулирано за повече от час?