@Don Reba, ти си избрал възможно най-сложния начин за мерене на относителна плътност/алкохол.
Един обикновен ареометър за 15-20лв (има ги и тука в магазина) ти е напълно достатъчен да си следиш хода на алкохолната фемрентация, без каквито и да е корекции и пресмятания.
Аз ползвам такъв:
https://shop.dionislab.bg/bg/areometri/ ... -1130.html , но по принцип има и доста по-бюджетни варианти.
От там, като знаеш началната и крайната плътност, има десетки онлайн калкулатори за пресмятане на алкохол, които дават достатъчна точност.
Между другото, на почти всяка моя бира след ферментация давам да ми правят анализ на алкохол в лаборатотията на работа и разликата в резулатата спрямо калкулатора на brewersfriend, примерно, е около 2-3 десети, което според мен е пренебрежимо в домашни условия.
П.п.: да кажа за сайдера. Вечера го мерих, плътността му е паднала на 1,000 и няма видими следи от ферментация, даже е взел да се забистря отгоре. Ферментацията мина като по учебник: на около 12 градуса околна температура и около 14 вътре във ферментатора. Плътността падаше регулярно, с по 5 деления на ден и за около 13 дни падна от 1,067 до 1,000.
Сега ще го откаля от грубата утайка и след това мисля да го разделя на две: едната половина ще я засея с бактерии за ЯМКФ, а другата не, за да видя разликата във вкуса. По принцип и така не е много кисел. Иначе аромата е много свеж и приятен, цвета също. Всички кафяви и окислени частици падат в утайка, и това, което е остава като бистър сок на повърхността е с хубав жълт цвят.