от victoryvt » 28 Ное 2019, 10:31
Главата за кегове от тип Петейнър е същата както за стандартните бирени стоманени кегове - по-точно са два основни вида : плоска и байонетна.
И двата вида могат да се разглобяват минимално като се маха вътре едно стоперче, което не позволява на бирата от инсталацията да се връща назад и да изтича по краката на сменящия кега барман.
Маха се стоперчето (има вид на бяло топче или продълговато цилиндрично с овална долна част) защото ще искаме да пълним кега точно в посоката в която то не позволява.
Маха се и клапанчето в частта за ЦО2-то.
Преди това , естествено, главата се освобождава от инсталацията като се развиват гайките на щуцерите за бира и газ.
Поставя се главата на ползвания вече петейнър и внимателно се включва леко колкото да се освободи налягането (да изсвисти и да излезе ЦО2-то)
След това с фунийка се влива миещия разтвор през отвора за бирата.
Маха се главата и се радрусва кега, слага се пак главата, кега се обръща надолу с нея върху кофа. Източва се миещия разтвор през отвора за ЦО2.
Операцията се повтаря с вода за изплакване - 2 пъти поне.
След това през фунийката се налива малко работен разтвор на дезинфектант (Окорон-12 примерно) и главата се маха. Раздрусва се кега.
Така подготвеният кег седи и чака времето за пълнене.
Когато ще го пълним, слагаме главата, включваме я и пак с фунийка или директно с маркуч вливаме негазираната бира в кега.
Махаме главата, въстановяваме я в оригинално състояние и закачаме кега на разливната система, включваме главата и пускаме ЦО2-то от бутилката.
Налягането на газа започва да газира бирата и след 2-3 дена или по-малко (ако е по-студено в кега или сме с кегератор) пием газирана бира, а дотогава - пием негазирана или слабо газирана бира.
Естествено, по-добре е да си имаме две глави - една за миене и пълнене и една монтирана в инсталацията.