Вчера реших да закривам пивоварния сезон на открито с една варка в стил Американски стаут
Рецепта:
Малц: общо 8 кг.
- Гръцки Пейл Ейл - 5 кг.
- Гръцки Мюних - 0.9 кг.
- Шато Бисквитен - 0.5 кг.
- Шато Спешъл В - 0.5 кг.
- Шато Арома - 0.4 кг.
- Шато Кафе - 0.350 кг.
- Шато Шоколад - 0.350 кг.
Озахаряване 1/2.5 с 20 литра вода, с добавени към нея: Калциев Хлорид 3.5 гр, Калциев Карбонат (Тебешир) , 4 гр. и Калциев Сулфат (гипс) 2.5 гр.
- 66-67 гр. за 45 минути;
- 72 гр. за 15 линути
- Машаут на 78 гр.
Промиване с по-топла вода на над 80 гр., защото беше студено навън и много бързо падаше температурата до събиране на около 35 литра преди варенето. За съжаление забравих рефрактометъра и действах малко на "тъмно" по отношение на захарността.
Варене бурно 90 минути, с добавяне на следните порции хмел:
- 50 минути преди края 25 гр. Нъгет на 9,8% АА
- 15 минути преди края Ирлански мъх на око, около 1 супена лъжица;
- 5 минути преди края 110 гр. Съмит на 14,6 % АА;
- 1 минута преди края 70 гр. Сентениел 8,5 % АА.
След варенето около 28-29 литра на 14 Брикс, като по калкулатор между 50 и 60 ИБУ.
Заквасено с прясна дрождева утайка на US 05, като на сутринта ферментацията си течеше нормално.
Очаквах малко по-голяма начална захарност, но поради факта, че не успях да я контролирам, явно съм промил малко повече. Отделно мисля, че имам 1-2 литра отгоре и сметките пак са точни
Очаквах по-ниска температура в коридора, но това е положението, ще видим дали ще се отрази на вкуса. (мазето ми е зарито и не мога да стигна до хладилника с температурния контрол
) Мисля да кегирам и след като се газира и отлежи добре ако сметна, че аромата започва да избледнява, ще добавя хмелни капки Каскейт. Целта е да се използват американски хмелове, но такива, които не са доминиращи, като например Цитра, Мозаик, Екуанот и др. Ще докладвам за резултата