Поредната първа варка

Модератор: Martin

Поредната първа варка

Мнениеот luchev8 » 30 Окт 2019, 09:50

Здравейте, пивовари.
Най-накрая се престраших да опиша и моята първа варка.
Рецептата беше
4кг пейл ейл
0.5кг Виена
0.5 Мюних тип 2
Дрожди нотингам
Хмел Еурека
Метод BIAB
Та, понеже цяло лято бях буквално в средата на пустинята имах доста време да се подготвя теоретично. Бях поръчал всички материали предварително и още когато се прибрах първото нещо беше да направя варката.
Снимки от процеса не съм правил.
Загрях водата в тенджерата до 71-72 градуса, варих по метода 1-7 вода-малц без прецеждане и т.н. За торба използвах една памучна тениска, че китайците още не бяха доставили моята торба. Озахарявах 50 минути на 66-67 градуса без изобщо да се налага да подгрявам, за изолация си направих постелка от йога с алуминиево фолио в долния край. Разбърквах когато се сетя и йодната проба излезе от раз. Повдигнах торбата и директно започнах варенето, а малца се изцеждаше отгоре. Варих 60 минути, хмела беше разделен на 20гр на 50 минути, 15гр на 10 и на 5 минути. Охладих със серпентината от магазина за 25-30 минути до 20 градуса.
Начален екстракт 11.5% плато краен 2.5%.
Засях дрождите директно чрез поръсване.
Изферментира за седмица на 15-18 градуса стайна температура. Газирах със захар и тук беше един от двата проблема които срещнах. Бях забравил да си купя везна и измервах на око със супена лъжица, ама явно сметките излязоха грешни и сега пия не толкова газирана бира. И втория проблем беше бутилирането. Гласих се да ползвам ръчната пълначка от магазина, ама ферментатора ми беше без кранче и нещо не ми се получи филма, та ги напълних с каната.
Резултата е това.
received_416574355700989.jpeg

За следващия път ще съм по-подготвен, вече имам и лаутертюн подарен от колега от форума, набавил съм си везна и ферментатор с кранче.

Пс : за да не трия по-нагоре забравих да кажа, че не съм прецеждал преди сипването във ферментатора. Цвета е нещото, което най ми допада.
luchev8
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 01 Юли 2018, 16:31

Re: Поредната първа варка

Мнениеот MadButcher » 30 Окт 2019, 15:37

Предполагам си останал доволен от първия си опит, направен с подръчни средства и без много голямо техническо оборудване, пак се получава пиво, щом си и добре подплатен теоретично. Ай наздраве и продължавай напред!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Поредната първа варка

Мнениеот LivingInChaos » 30 Окт 2019, 22:57

Осъзнатите грешки са правилни грешки. Успех и само нагоре - звучи като много добра първа варка.
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Поредната първа варка

Мнениеот luchev8 » 31 Окт 2019, 10:33

Абсолютно съм доволен, че дори се получи по-добре от очакваното. За оборудването смятам поне до 10тата варка да съм на принципа keep it simple. За грешките бях подготвен, още преди да съм ги допуснал, просто не съм имал страх от това, че няма да се получи или ще оплескам нещо.
luchev8
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 01 Юли 2018, 16:31

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Don Reba » 06 Ное 2019, 14:37

Газирах със захар и тук беше един от двата проблема които срещнах. Бях забравил да си купя везна и измервах на око със супена лъжица, ама явно сметките излязоха грешни и сега пия не толкова газирана бира.

и мен ми се е случвало, но допълвам и оставям да се догазира. само трябва да затвориш бързо шишето, че газировката колкото я има кипва от захарта и може да стане мазало ако се бавиш.
иначе аз вече само на око газирам, с лъжицата, ама съм му хванал цаката и става добре. мярката която ми най-допада е лъжица и половина на литър, като лъжицата е голяма чаена, не знам колко грама идва.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Поредната първа варка

Мнениеот GunGod » 06 Ное 2019, 16:57

Ако нямаш големи изисквания може би е ок така, аз лично подобен метод не мога да го приема. Не ти отправям упреки!
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Поредната първа варка

Мнениеот Don Reba » 07 Ное 2019, 08:10

е, ами точно като го правех с мерене тогава ми се е налагало да догазирам, ползването на мерки не е гаранция че нещо няма да се обърка. първата бира която правих, бях спечен новобранец и разбира се всичко по книга и везна. разтворих захарта в малко вода, и я излях във ферментатора. да ама за да не вдигна утайката не я разбърках, само я плиснах и поизчаках да се разбърка (ако просто бях завъртял ферментатора щеше да стане, ама кой да се сети). после ела да видиш, половината бутилки за догазиране, другата половина фонтани :)
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Поредната първа варка

Мнениеот LivingInChaos » 07 Ное 2019, 10:33

Газира се с захар разтворена в много топла вода. Или разтваряте и кипвате или кипвате и сваляте от котлона и сипвате захарта. След това много, ама много леко разбървате бирата, за да не окислите. Това е. Иначе рискувате да плисват фонтани киселоч и както на един познат беше пукнала няколко шишета.
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Поредната първа варка

Мнениеот GunGod » 08 Ное 2019, 11:42

Няма да се окисли толкова лесно бирата! Може да се ползва и буферен съд където да се източи от ферментора и да се смеси със разтворената предварително захар или запазена пивна мъст. Утайките си имат плюсове и минуси....
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron