Пушена бира - Rauch Biere

Модератор: Martin

Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот victoryvt » 12 Ное 2015, 16:33

rauch-beers-germany.jpg


Топ 10 на германски пушени бири.
Включва и бирата от пилотната пивоварна към фабриката за малц на Вайерман в Бамберг.

Та време е за Раух, викам аз ...

Малц - 50% пушен, 40% пилс, 10% - карамюних , карапилс, и т.н.
Дрожди - лагерни,
Хмел - немски, по-слабо охмеляване да не се натрапва над пушения вкус и аромат.
Ферментация - лагерна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот rajev » 13 Ное 2015, 07:46

Рецептата и консумативите са ясни.Ама от каде ЛАГЕРНИ ТЕМПЕРАТУРИ?
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот vsd » 14 Ное 2015, 09:49

Някой правил ли е нещо, което на вкус да е като schlenkerla marzen?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот SDS » 12 Яну 2017, 15:33

Забърках един Раух лагер 19л с 11гр S-23 на 14* С е заквасена.
Температурата падна на 12*С. Чак след тези 30 часа че и повече започна да образува лека пяна. OG 1.055 какво ще стане времето ще покаже.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот st_jivko » 06 Фев 2017, 17:35

Дано да са и стигнали дрождите,Стояне.Моята е на 10 гр. с 11 грама на стартер/6 часа/-Brew Masters Pilsner.
Вече 10 дни си тиктака равномерно.Дано да падне достатъчно захарността.
...И да запазиш от Раух-а.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот SDS » 07 Фев 2017, 13:53

Rauch стана ужасен. На вкус добре ама много мътна по зле от вайцен. Избързах с кегирането не и направих диацетилна пауза, не я откалих за вторична ферментация. Общо взето много зле.
Мерцен правих който е много по добре и Допелбок който е още в бидона. И една черна ипа и тя ферментира.
Трябва да организираме пак една сбирка да видим кой какво е сварил.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот ZigiZigi » 15 Окт 2019, 07:21

Здравейте,
След дълга пауза реших отново да си направя бира :D . Струва ми се, че преди в магазина имаше по-голямо разнообразие от продукти :( . BG малца е изчезнал, но пък гръцките малцове настъпват :o .
Иска ми се да направя една пушена бира, но не виждам пушен малц в магазина. Мисля да ползвам:
40 % Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция или Munich Malt Type 2 (Мюнхенски малц тип 2) ГЪРЦИЯ
20% CaraPils и CARAMUNICH
40% Пушен малц.
Може ли да ми препоръчате подходящ пушен малц от магазина.

Мисля да се оборудвам с тенджера от Кларстейн 35л. в комплект с вътрешно надупчено казанче за промиване и серпентина за охлаждане 630лв. :(. Ако някой има по-добра и по-евтина идея за поне 30 литрова система, която да не изисква много място, МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ. Или може би някой желае да си продаде старата система за домашна бира? Преди озахарявах в 11л. тенджера на котлона в кухнята, промивах в лаутъртюн (два плътни коша за пране и кранче за бидон), през това време в друга по малка тенджера загрявах вода...... прекалено много съдове и кухнята ставаше ЛЕШШШШ.... отнемаше ми доста време за няколко бирички. Идеята ми е сега да изляза на терасата с един комбиниран съд и да изкарам поне 40 бирички :D, а може и повече.

Поздрави!
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот MadButcher » 15 Окт 2019, 08:50

В кой магазин няма пушен малц, щото в тоя към форума има даже два вида. На кой стил "пушена" бира си се спрял? За мен 40% пушено е малко, ако ще правиш класически Раух поне 60% пушен, останалото пилзенски и лагерни дрожди. В съотношението "20% CaraPils и CARAMUNICH" кое колко е? С 20% CARAMUNICH ще стане сериозна чернилка. Предлаам ти да ползваш калкулатор като тоя на Brewer's Friend, ще ти е по-лесно.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Пушена бира - Rauch Biere

Мнениеот ZigiZigi » 15 Окт 2019, 11:04

Ами тези пропорции ги видях някъде тук във форума. Иначе не съм много запознат с пушените лагерни бири. Преди си правих светла с ейлови дрожди и експериментирах с различни светли малцове. Само веднъж пробвах с лагерни дрожди, нещо като Бок но стана много безвкусна.
Може да пробвам някоя по лесна рецепта с горна ферментация и без да трябва да лагерува ако предложиш. Иска ми се да е тъмна може и амбър, с по плътно тяло, горчива, аромат на хмел, леко карамел, алкохолна.... Абе да е готова за голям студ и дебела свинска пържола.
ZigiZigi
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 27 Фев 2015, 15:57


Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron