от S.Dosev » 17 Сеп 2019, 11:34
Остава само термометъра да провериш както трябва, т.е. калибрирането трябва да се направи и при ниски и при високи температури, защото някои термометри до 50 гр. мерят точно но след 50 дават отклонения.При ниските температури можеш да използваш телесната температура за сверка-хващаш датчика, гилза или там каквото има термометъра и трябва да отчете 37 гр., след това замерваш с кипяща вода, като се има предвид, че точката на кипене на морското равнище е 100 гр. и при по-голяма надморска височина точката на кипене пада, аз съм на 560 м. надморска височина и точката на кипене при мен е 96-97 гр..На дигиталните термометри много много не може да се разчита, термометрите с биметална пластина понякога са малко бавни, сега използвам спиртен термометър, който е точен и реагира на секундата при промяна на температурата, недостатък е че е стъклен и трябва да се внимава повечко.