Контролира се !
По две причини :
1. Ако пуснеш прекалено силно да изтича и промиването да е прекалено бързо (което трудно ще се случи, освен ако не е смлян прекалено едро малца) - то и ефективността ще падне - ще имаш пивна мъст с по-нисък от очакваното екстракт и съответно ще изхвърлиш ценен екстракт с триците.
2. При първоначално отваряне на крана ако се остави да тръгне струята на макс. - веднага следва засмукване и слепване на слоя трици, след което струята сама намалява со степен да тече като ракия. Следва прекалено бавно промиване (над 1 час) при което триците изстиват и качеството на пивната мъст се влошава. По-правилно е още първото изтичане от крана да се регулира на някаква средна стойност, клоняща към ниска. Така триците няма да се свият и в последствие ще имаме достатъчна скорост на промиване (45 мин. до 1 час е нормално, под 30 мин. е прекалено бързо, а над 1 час е проблемно)
Има и една хитрост, която аз отдавна прилагам, за да имам хем достатъчно добра ефективност, хем да не се бавя много :
1. Пускам отначало на средна скорост и след като струята стане прекалено слаба спирам крана, вливам още малко вода, разбърквам до дъното и след това пускам и рециклирам малко както в началото и пак точа докато струята намалее. И така докато приключи всичко.
Обикновено не надвишавам 1 час. И достигам екстрактивност от малко над 70%
Имаме тук няколко теми, които не е лошо да се прочетат в търсене на отговори :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)