Дълга пауза на ниска температура

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот i6oto » 14 Авг 2019, 11:01

Здравейте,
в неделя варих германски вайцен по рецептата от книжката. Направих първа пауза на 52 градуса - 20мин, но като започнах да вдигам температурата за втората пауза нагревателя отказа.
И така температурата остана на ~56-52 градуса за около час ... докато изтичам да си купя нов бързовар и се върна :angry-screaming: . Т.е. към час и двадесет минути на 52-56 градуса.
След това си изпълних другите паузи както си му е реда (65 градуса - 45 мин, 72 градуса - 15 мин). Измерих точно 1044 (11 плато) преди варене както е отчетено и в рецептата.
Притеснявам се, че съм раздробил захарите прекалено и ще получа бира без тяло.
Та въпроса ми е какво може да се очаква от крайния резултат? Суха бира с малко тяло?
Има ли начин да се намали този ефект?

Моля за мнения и препоръки.
Благодаря!
i6oto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот GunGod » 14 Авг 2019, 17:47

Ти пък чак се притесни все едно вариш 5 тона ... нищо няма да му се случи толкова на тялото стига тези температури да са актуални! Все пак си бил в долната граница на бета амилазата където ензимната активност не е толкова висока. Щом искаш повече тяло защо не правиш втората пауза над 67 градуса ? 65 си е по принцип за по сухи бири.
По скоро ще ти пострада пяната ;) изпий си я със здраве и дано нямаш подобни проблеми с новия бързовар :obscene-drinkingcheers:
За целта предлагам да направиш още малко бира и да му спретнем едно курбанче с някое агънеце багънце :D
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот MadButcher » 15 Авг 2019, 09:09

Нищо и няма, нали е вайцен, може и да е с по-слабо тяло. Каво да и стане на пяната с тая протеинова пауза и пшеница? Ще е бомба
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот i6oto » 29 Авг 2019, 15:06

Днес отворих една бутилка за проверка. Първите ми впечатления са ОК. Ароматен вайцен.
Пяната е наред и се задържа дълго време, аромата е наистина много добър за стила.
Алкохолно съдържание 6%. Тялото според мен си е наред :)
Искаше ми се да е мааалко по-кисела може би :think: за характер.
Прикачени файлове
20190829_143522.jpg
i6oto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот GunGod » 29 Авг 2019, 18:09

:handgestures-thumbup: Важното е че ти харесва!
Доста е бистра, прилича повече на ейл и лагер от колкото на вайс. По запознатите да кажат дали може да се дължи на по дългата протеинова пауза.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот MadButcher » 30 Авг 2019, 08:54

i6oto написа:Днес отворих една бутилка за проверка. Първите ми впечатления са ОК. Ароматен вайцен.
Пяната е наред и се задържа дълго време, аромата е наистина много добър за стила.
Алкохолно съдържание 6%. Тялото според мен си е наред :)
Искаше ми се да е мааалко по-кисела може би :think: за характер.

Това с какви дрожди е?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот i6oto » 30 Авг 2019, 14:20

MadButcher написа:
i6oto написа:Днес отворих една бутилка за проверка. Първите ми впечатления са ОК. Ароматен вайцен.
Пяната е наред и се задържа дълго време, аромата е наистина много добър за стила.
Алкохолно съдържание 6%. Тялото според мен си е наред :)
Искаше ми се да е мааалко по-кисела може би :think: за характер.

Това с какви дрожди е?


WB-06
i6oto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот i6oto » 30 Авг 2019, 14:34

GunGod написа::handgestures-thumbup: Важното е че ти харесва!
Доста е бистра, прилича повече на ейл и лагер от колкото на вайс. По запознатите да кажат дали може да се дължи на по дългата протеинова пауза.


Четох, че дългата протеинова пауза избистря бирата и мътното идвало само от маята ... нещо като стил Kristalweizen :)
В чашата на снимката не съм долял маята ... не знам защо ... и затова е толкова бистра.
Като налея утайката си става нормално мътна за стила.
Прикачени файлове
Hefeweizen_and_kristallweizen.jpg
i6oto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот ultrashock » 03 Сеп 2019, 08:26

По принцип вайцена се сипва в чашата с утайките. Да, ако се внимава и се изсипе без, то тогава би била по-бистра, но чак пък толкова като твоята не ми се е случвало до сега.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот MadButcher » 03 Сеп 2019, 09:52

WB-06 си правят компактна утайка на дъното на бутилката и аз не я сипвам, защото бирата си е достатъчно мътна, а утайката си е утайка и влошава вкусовите качества. При фабричните вайсове тя се филтрира и не попада в бутилката.С WB-06 след продължителен престой на студено си става доста бистра. Докато при Мюних на LALLEMAND трудно се получава слаба утайка и всичко плува в бутилката. При тях са по-силни и банановите нотки. Предпочитам тия на Fermentis. На 20 градуса дават идеален баланс на мътност, естери и феноли без да са прекалени и подчертават малцовия характер. Последно правих с тях Рогенбиър с 40% ръж и се получи перфектно балансирано пиво със слаби естерни нотки и силно изпъкващ ръжен характер, леко кисело и плътно.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron