Привет,
вдигам тази старичка тема, защото последните две седмици направих две поредни варки с Belle saison. Дрождите са чук, ферментират яко на 25-26 градуса и свалят екстракта под 1,005. Сега предстои бутилиране и ми изниква въпрос: подходящи ли са тези дрожди за бутилкова газировка?
Питането ми е провокирано от следното: в спецификациите на дрождите бях прочел, че този щам има специфична ензимна система, която, след изчерпване на ферментируемите захари, може да разгради и съответно изферментира някои полизахариди (декстрини). Това е и причината да сваля толкова много крайната плътност. В този смисъл се чудя дали е подходяща за бутилкова газировка и ако да, трябва ли да предвидя по-малко захар за газировка (примерно 5-6гр/л, вместо 7)? Не обичам силно газирани бири и ме притеснява, че ако сложа нормалната доза захар и дрождите допълнително си набавят още, може да прегазирам. Ще се радвам някой да сподели опит.
Или е по-добре да си сложа едни Нотингам-ки преди бутилиране и да не го мисля толкова?