Малко развръзка - първо, оказа се, че захаромерът ми е в Брикс => имам малко по-малка захарност - 20 по Плато. Прецедих по равно в двата ферментатора - бях си приготвила два по 5 литра, защото очаквах 8 литра, рехидратирах дрождите (1/2 доза - 5-6гр., както е по рецепта) и ги разделих пак по равно във ферментаторите. Започна ферментация след няколко часа. Времето е топло и регулирам температурата по доста първобитен начин - двете бутилки са на водна баня в хладилната чанта, като от време на време слагам една бутилка с лед, за да охлади водата. За кратко бях малко преохладила на 17 градуса, след това закрепих на 20. След около 30 часа ферментация имаше, но изглеждаше слаба, нямаше признаци за бурна ферментация (с открита ферментация съм, само с поставени капачки на шишетата и не мога да съдя по бълбукането на водния клапан, но имаше слой пяна, миризма на ферментация и дребни балончета - 20-тина на секунда-две). Сложих захаромерът (дезинфекциран) в едната и показваше около 20 по Брикс, като не знам каква е разликата, когато е в широка бутилка, а не мерителен цилиндър). След това говорих с познат на моя приятелка, който се занимава с домашно пивоварство и той ме посъветва да добавя останалата част от дрождите директно във ферментаторите и 8 часа по-късно нещата изглеждат трагични - пяната е спаднала, има много по-слаби мехури и миризма... в заключение - явно паниката ми е голяма и правя по-зле нещата, отколкото са били. Както изглежда, ще отиде в кофата тази варка и силно се надявам да не се отрази пагубно на мотивацията ми, защото въпреки че не очаквах нещо уау от първия път, поне очаквах да има нещо, което да става за пиене в резултат