Първоначално захарността беше 22% по Плато, а на края около 5%.
- Първаз захарност
Общо смесено показа около 12%. Направих и йодна проба.
- Йодна проба
Измерванията са направени с домашен битов захаромер. Варене в широка и ниска тава, самоделка от едновременна пералня Роса, като на 15 мин след завирането е добавен 15 гр. хмел Жатец и на 1 час и 15 мин още толкова Жатец. Варенето е 1 час и 30 мин.
- Варене
Стартер направен с Нотингам и бяла захар. Ферментира в 10 литра бутилка от минерална вода, като на капачката съм залепил маркуче от система за кръвопреливане и края е потопен в чаша с вода. Поставих го в мазе, без слънчева светлина и постоянна температура на пода 20 гр. по Целзий. Държах във ферментатора около 7-8 дни. На петия ден ми се стори, че не е превряло добре, защото правеше балончета. На 8 ден проверка със захаромера показа 2%. Бутилирах с 7 гр. бяла захар на литър, разтворена и добавена след измерване на количеството.
- Бутилиране
Количество получена бира – 8 литра. По време на варенето добавих малко вода, че доста беше намаляло общото количество. Снощи отворих първата 0,5 л. бутилка, престояла 7 дни за газировка и 3 дни в хладилника.
- Краен резултат
Семейството каза „Давай, на прав път си”, което ме окуражи да направя още няколко опита следващите дни.
Проблеми: при промиването явно оплетката от меката връзка се вдигаше нагоре и почти спираше да тече,
- Бавно промиване
трябваше да я натискам надолу, което я разместваше и мътеше мъстта.
Трябва да я застопоря някак си на дъното на чантата. Приемам съвети! Охлаждането го правих тава в тава и водна баня. Отне доста време, а и при невнимание пръсна чешмяна вода в бирената мъст. Ще се оборудвам със серпентина. Дезинфекцията бе с йод и вода. Вече съм поръчал дезинфектант. Приемам всякакви идеи и съвети.
Питане: имам серпентина поставена в двеста литра бидон за казан за ракия. Дебелина на тръбата е вътрешно 16 мм, а дължината е около 4 метра. Ракията влиза на пара и тече под 20 градуса, дали не мога да използвам тази серпентина за охлаждане на бирта? Ще я затапя и напълня с оцет, с което медта ще блесне, после и с дезинфектант…, какво мислите? Ако има колеги домашни пивовари от Варна, моля драснете някои ред на лични, ще се радвам да се срещнем и да споделим нагледно какво, как!
Благодаря и хубав ден.